Babka drożdżowa ucierana - przepis na Wielkanoc
Babka drożdżowa ucierana - pulchna i z rodzynkami to ideał, który chętnie widzimy nie tylko na wielkanocnym stole. Chcesz upiec taką babkę? To nie jest ani trudne, ani czasochłonne. Zajrzyj do naszego przepisu na babkę drożdżową ucieraną.
Polecamy przepisy na smaczne i proste babki:
Babka na białkach: łatwy pomysł co zrobić z białkami jaja
Rozkoszna babka Savarin - raz spróbujesz, pokochasz na zawsze!
Babka marchewkowa z ksylitolem dla cukrzyków
Babka gotowana - dobry przepis na wilgotną i miękką babę wielkanocną gotowaną w kąpieli wodnej
Babka ajerkoniakowa w polewie czekoladowej - przepis na babę z likierem jajecznym
Polecamy też inne ciasta na Wielkanoc:
Mazurki wielkanocne - sprawdzone przepisy na 25 pysznych mazurków
Sernik na święta - 20 przepisów na sernik
Ciasto świąteczne - przepisy na smaczne ciasta na Wielkanoc
SKŁADNIKI
- 600 g mąki
- 120 g masła
- 4 jaja
- 4 żółtka
- 60 g drożdży
- 120 g cukru
- skórka otarta z 1/2 cytryny
- 100 g rodzynek
- szklanka mleka
- 1/2 łyżeczki soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Drożdże rozpuść w letnim mleku. Dodaj pół łyżeczki cukru, jedną czwartą szklanki mąki. Zostaw w ciepłym miejscu, aby drożdże zaczęły rosnąć.
- Żółtka ubij na parze z połową cukru.
- Masło i resztę cukru utrzyj w makutrze lub mikserem w misce. Dodawaj stopniowo po całym jajku.
- Następnie dorzuć ubite żółtka, sól, oprószone mąką rodzynki, skórkę otartą z cytryny.
- Połącz ciasto z rozczynem i cały czas ucierając, dosypuj stopniowo mąkę.
- Ucieraj ciasto, aż zrobi się gładkie i lśniące. Przykryj je ściereczką. Odstaw w ciepłe miejsce.
- Gdy wyrośnie, przełóż do wysmarowanych masłem form babkowych (do jednej trzeciej wysokości). Ponownie zostaw do wyrośnięcia.
- Wstaw foremki do letniego piekarnika. Piecz około 60 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
- Gotową babkę możesz polać lukrem, czekoladą lub posypać cukrem pudrem.