Zwykłe blondie odchodzą do lamusa. Przygotuj w domu tę sezonową wersję

Dieta wegetariańska
Blondie to świetna alternatywa dla klasycznego brownie. A my znamy sposób, by jeszcze nieco bardziej je podrasować! Blondie z dodatkiem dyni to idealny sposób na aromatyczny, jesienny deser. Ciasto wchodzi aromatyczne, wilgotne i o lekko korzennym posmaku. Rozkoszuj się tą jesienną pysznością w zaledwie kilka chwil.
Jesienny deser dla każdego. Gotowy w kilka chwil
Jesienny sposób na blondie. To ciasto jest blisko spokrewnione z kochanym przez wielu brownie. Jednak w tym wypadku nie używamy kakao i ciemnej czekolady. Zamiast tego chwytamy za białą czekoladę i dynię. Nie masz pomysłu na deser - ten sprawdzi się perfekcyjnie.
Ciasto wychodzi aromatyczne i miękkie. Purée z dyni nadaje mu ciekawej struktury. Natomiast dzięki przyprawom korzennym nasze ciasto wychodzi niesamowicie aromatyczne. Blondie z dynią jest słodkie, jednak nie wychodzi mdłe i przesłodzone.
Bez miksera - z masą smaku. Wypróbuj to aromatyczne ciasto
Ciasto to jest niezwykle proste do przygotowania - wystarczy była i dwie miski - nie ma potrzeby sięgania po mikser. Jest też uniwersalne - co oznacza, że możemy odrzucić do niego nasze ulubione dodatki. Tu sprawdzi się na przykład: żurawina, orzechy czy rodzynki.
Jeśli zależy nam więc na aromatycznym cieście, które zajmie nam tylko kilka chwil w przygotowaniu - ten przepis sprawdzi się perfekcyjnie. Rozkochaj się w aromatycznym blondie w jesiennym stylu. Rodzina i najbliżsi będą w nim zakochani.
SKŁADNIKI
- 120 g masła
- 150 g brązowego cukru
- 1 jajko
- 150 g purée z dyni pieczonej
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 150 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 0,5 łyżeczki imbiru mielonego
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta goździków
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki soli
- 100 g białej czekolady
- garść posiekanych orzechów włoskich lub pekan
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Masło rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia.
- Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni.
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
- Masło mieszamy z cukrem.
- Dodajemy jajko, purée z dyni i wanilię.
- Całość ucieramy na gładką masę.
- W osobnej misce mieszamy mąkę, proszek i przyprawy.
- Suche składniki dodajemy do mikrych i dokładnie mieszamy.
- Dodajemy posiekaną białą czekoladę i orzechy.
- Przekładamy na blachę.
- Pieczemy około 25 minut.