Zwykłe blondie odchodzą do lamusa. Przygotuj w domu tę sezonową wersję

Zwykłe blondie odchodzą do lamusa. Przygotuj w domu tę sezonową wersję
Autor: Shutterstock
łatwy
15 min
12

Dieta wegetariańska

Blondie to świetna alternatywa dla klasycznego brownie. A my znamy sposób, by jeszcze nieco bardziej je podrasować! Blondie z dodatkiem dyni to idealny sposób na aromatyczny, jesienny deser. Ciasto wchodzi aromatyczne, wilgotne i o lekko korzennym posmaku. Rozkoszuj się tą jesienną pysznością w zaledwie kilka chwil.

Jesienny deser dla każdego. Gotowy w kilka chwil

Jesienny sposób na blondie. To ciasto jest blisko spokrewnione z kochanym przez wielu brownie. Jednak w tym wypadku nie używamy kakao i ciemnej czekolady. Zamiast tego chwytamy za białą czekoladę i dynię. Nie masz pomysłu na deser - ten sprawdzi się perfekcyjnie.

Ciasto wychodzi aromatyczne i miękkie. Purée z dyni nadaje mu ciekawej struktury. Natomiast dzięki przyprawom korzennym nasze ciasto wychodzi niesamowicie aromatyczne. Blondie z dynią jest słodkie, jednak nie wychodzi mdłe i przesłodzone.

Bez miksera - z masą smaku. Wypróbuj to aromatyczne ciasto

Ciasto to jest niezwykle proste do przygotowania - wystarczy była i dwie miski - nie ma potrzeby sięgania po mikser. Jest też uniwersalne - co oznacza, że możemy odrzucić do niego nasze ulubione dodatki. Tu sprawdzi się na przykład: żurawina, orzechy czy rodzynki.

Jeśli zależy nam więc na aromatycznym cieście, które zajmie nam tylko kilka chwil w przygotowaniu - ten przepis sprawdzi się perfekcyjnie. Rozkochaj się w aromatycznym blondie w jesiennym stylu. Rodzina i najbliżsi będą w nim zakochani.

SKŁADNIKI

  • 120 g masła 
  • 150 g brązowego cukru
  • 1 jajko
  • 150 g purée z dyni pieczonej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 0,5 łyżeczki imbiru mielonego
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta goździków
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 100 g białej czekolady
  • garść posiekanych orzechów włoskich lub pekan

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Masło rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia.
  • Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni.
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
  • Masło mieszamy z cukrem.
  • Dodajemy jajko, purée z dyni i wanilię.
  • Całość ucieramy na gładką masę.
  • W osobnej misce mieszamy mąkę, proszek i przyprawy.
  • Suche składniki dodajemy do mikrych i dokładnie mieszamy.
  • Dodajemy posiekaną białą czekoladę i orzechy.
  • Przekładamy na blachę.
  • Pieczemy około 25 minut.
Dynia – Peruwianka, która podbiła świat!
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej