Zapomnij o brownie z piekarnika. W ten sposób wychodzi o wiele wilgotniejsze

Zapomnij o brownie z piekarnika. W ten sposób wychodzi o wiele wilgotniejsze
Autor: Shutterstock
łatwy
10 min
6

Dieta wegetariańska

Brownie z pewnością jest jednym z najpopularniejszych deserów na świecie. I nic w tym dziwnego! Idealnie czekoladowe, wilgotne i proste w przygotowaniu - czy da się lepiej? A no jak się okazuje, się da! Wystarczy wypróbować przepisu na to miękkie i wilgotne brownie z air fryera!

Brownie, które świetnie smakuje. Wystarczy kilka chwil

Kiedy masz ochotę na coś słodkiego wybierz to aromatyczne, wilgotne i mięciutkie brownie z air fryera. Jeśli zastanawiasz się, dlaczego wybrać to zyskujące popularność urządzenie zamiast zwykłego piekarnika - to mamy na to prosta odpowiedź!

Otóż brownie przygotowane w air fryrze wychodzi znacznie wilgotniejsze niż to z piekarnika. Air fryer nie tylko szybciej się nagrzewa, ale również piecze równomiernie. Ciasto przygotowane w tym urządzeniu ma krótszy czas pieczenia, dzięki czemu wychodzi wilgotniejsze.

Jeśli nie możemy znaleźć formy, która pasowałaby do naszego air fryera to świetnie sprawdzi się metalowa lub silikonowa. W razie czego możemy jednak również użyć jednorazowej aluminiowej formy. Ważne jednak, by pamiętać o wyłożeniu foremki papierem do pieczenia.

Dodatki do brownie. Te sprawdzą się najlepiej

Tak przygotowane brownie wychodzi za każdym razem. Jeśli chcemy możemy zaszaleć z dodatkami. Świetnie sprawdzą się orzechy np. włoskie czy laskowe. Nie ma również powodu, by nie dodać odrobiny groszków czekoladowych czy np. wiśni. Jeśli chcemy zaskoczyć możemy posypać wierzch naszego ciasta solą, chili lub cynamonem.

SKŁADNIKI

  • 100 g gorzkiej czekolady minimum 60%
  • 80 g masła
  • 100 g cukru 
  • 2 jajka
  • 50 g mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • szczypta soli
  • Dodatkowo wg upodobań: garść orzechów włoskich, pekan, migdałów albo kawałki czekolady

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W rondelku rozpuszczamy masło z czekoladą.
  • Mieszamy, aż powstanie gładka masa.
  • Dodajemy jaja i cukier.
  • Całość miksujemy, az będzie jednolita.
  • Dodajemy kakao, mąkę i sól.
  • Wszystkie składniki delikatnie łączmy.
  • Dodajemy ulubione dodatki.
  • Całość przelewamy do foremki, która zmieści się w air fryerze.
  • Pieczemy w 160 stopniach ok. 20 minut.
Ciasto czekoladowe
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej