Tarta z morelami: przepis łatwy i tani

2021-03-29
Tarta z morelami: przepis łatwy i tani
Autor: thinkstockphotos.com Tarta z morelami zawsze dobrze smakuje. 
średni
60 min
4

Tarta grysikowa z morelami to tańsza i łatwiejsza wersja klasycznej tarty morelowej z kremem migdałowym. Grysikowe wypełnienie to nic innego, jak gotowany krem z kaszki manny. 

SKŁADNIKI

  • 50 dag dojrzałych moreli
  • 25 dag mąki pszennej
  • 125 dag masła lub dobrej margaryny
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 l mleka 2%
  • 15 dag kaszki manny
  • 15 dag cukru
  • 2 torebki cukru wanilinowego
  • 3 jaja
  • 5 dag masła

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Posiekać nożem na stolnicy lub w malakserze 25 dag mąki razem ze 125 g masła, dodając 1 łyżkę cukru i pół łyżeczki soli. Do powstałych okruchów dolać pół szklanki wody i szybko zagnieść (w malakserze miksować przez 5-10 sekund). Ciasto zawinąć w folię i schować do lodówki. 
  • Do szklanki zimnego mleka wsypać kaszkę i zamieszać. Resztę mleka zagotować z cukrem, dodając cukier wanilinowy. Do gotującego się mleka wlać mannę z mlekiem, ciągle mieszając. Gotować do chwili aż kasza zgęstnieje, około 7 minut. Kaszkę zdjąć z ognia, dodać 5 dag masła, zamieszać i odstawić do przestygnięcia. 
  • Rozgrzać piekarnik do do 200°C.
  • Morele umyć, przeciąć na pół, wypestkować, odłożyć.
  • Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować, placek przełożyć do formy na tartę o średnicy 28 cm. Dobrze wylepić boki, obciąć nadmiar ciasta na brzegach. Dno ciasta nakłuć widelcem.
  • Oddzielić żółtka od białek. Do masy z kaszki manny dodać żółtka i wymieszać.
  • Białka ubić ze szczyptą soli. Pianę z białek wmieszać w kaszkę w trzech porcjach. 
  • Masę wylać na ciasto, na wierzchu ułożyć morele pokrojone na ćwiartki.
  • Piec przez 45 min.