Tarta z morelami: przepis łatwy i tani
2021-03-29
średni
60 min
4
Tarta grysikowa z morelami to tańsza i łatwiejsza wersja klasycznej tarty morelowej z kremem migdałowym. Grysikowe wypełnienie to nic innego, jak gotowany krem z kaszki manny.
SKŁADNIKI
- 50 dag dojrzałych moreli
- 25 dag mąki pszennej
- 125 dag masła lub dobrej margaryny
- 1 łyżka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 szklanki wody
- 1 l mleka 2%
- 15 dag kaszki manny
- 15 dag cukru
- 2 torebki cukru wanilinowego
- 3 jaja
- 5 dag masła
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Posiekać nożem na stolnicy lub w malakserze 25 dag mąki razem ze 125 g masła, dodając 1 łyżkę cukru i pół łyżeczki soli. Do powstałych okruchów dolać pół szklanki wody i szybko zagnieść (w malakserze miksować przez 5-10 sekund). Ciasto zawinąć w folię i schować do lodówki.
- Do szklanki zimnego mleka wsypać kaszkę i zamieszać. Resztę mleka zagotować z cukrem, dodając cukier wanilinowy. Do gotującego się mleka wlać mannę z mlekiem, ciągle mieszając. Gotować do chwili aż kasza zgęstnieje, około 7 minut. Kaszkę zdjąć z ognia, dodać 5 dag masła, zamieszać i odstawić do przestygnięcia.
- Rozgrzać piekarnik do do 200°C.
- Morele umyć, przeciąć na pół, wypestkować, odłożyć.
- Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować, placek przełożyć do formy na tartę o średnicy 28 cm. Dobrze wylepić boki, obciąć nadmiar ciasta na brzegach. Dno ciasta nakłuć widelcem.
- Oddzielić żółtka od białek. Do masy z kaszki manny dodać żółtka i wymieszać.
- Białka ubić ze szczyptą soli. Pianę z białek wmieszać w kaszkę w trzech porcjach.
- Masę wylać na ciasto, na wierzchu ułożyć morele pokrojone na ćwiartki.
- Piec przez 45 min.