Tarta SNICKERS - super proste ciasto z orzechami i czekoladą
2022-02-08
łatwy
40 min
8
Tarta inspirowana smakiem popularnego batona, która urzeka prostota wykonania i słodyczą przyjemnie przełamaną solonymi ziemnymi orzeszkami. Tarta snickers to smaczne połączenie kruchego ciasteczka masy kajmakowej z orzechami i czekoladowej polewy. Warto wypróbować, bo może się okazać, ze stanie się waszym numerem jeden, jak u nas ostatnio.
Galeria: Ciasta z kremem - przepisy ze zdjęciami
SKŁADNIKI
- 2 szklanki mąki
- 0,5 szklanki cukru
- 2 żółtka
- 1 kostka masła
- Masa:
- 300 g lub więcej orzechów ziemnych solonych
- 1 puszka kajmaku
- 1,5 łyżki masła
- 3-4 łyżki mleka
- Polewa:
- 0,5 tabliczki czekolady deserowej
- odrobina mleka lub śmietany kremówki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę i cukier wymieszać, dodać jajka i chłodzone, posiekane masło.
- Siekać aż utworzą się grudki, a następnie zagnieść jednolite ciasto.
- Gotowe zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez pół godziny.
- Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć nim wysmarowana masłem blaszkę do tarty.
- Ciasto podziurkować widelcem, przykryć arkuszem papieru i obciążyć (na przykład grochem lub specjalnymi kulkami).
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C, piec ok 30-40 minut, a następnie zrumienić jeszcze przez 5 minut. Wyjąć i wystudzić.
- Masę krówkową przełożyć do rondla, dodać masło i mleko. Podgrzewać na bardzo małym ogniu cały czas mieszając, aż składniki się połączą.
- Do jednolitej już masy dodać orzechy, wymieszać i od razu wyłożyć na ciasto. Rozprowadzić równomiernie.
- Do rondla po masie wrzucić połamaną czekoladę, dodać 3-4 łyżki mleka lub śmietany kremówki, rozpuścić mieszając.
- Polewę wylać na ciasto, całość zostawić do ostygnięcia i stężenia.
Tajemnica idealnego ciasta kruchego