Tarta SNICKERS - super proste ciasto z orzechami i czekoladą

Tarta snickers
Autor: Shutterstock Tarta snickers to proste ciasto, które można przechowywać nawet 7 dni.
łatwy
40 min
8

Tarta inspirowana smakiem popularnego batona, która urzeka prostota wykonania i słodyczą przyjemnie przełamaną solonymi ziemnymi orzeszkami. Tarta snickers to smaczne połączenie kruchego ciasteczka masy kajmakowej z orzechami i czekoladowej polewy. Warto wypróbować, bo może się okazać, ze stanie się waszym numerem jeden, jak u nas ostatnio.

Galeria: Ciasta z kremem - przepisy ze zdjęciami

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 żółtka
  • 1 kostka masła
  • Masa:
  • 300 g lub więcej orzechów ziemnych solonych
  • 1 puszka kajmaku
  • 1,5 łyżki masła
  • 3-4 łyżki mleka
  • Polewa:
  • 0,5 tabliczki czekolady deserowej
  • odrobina mleka lub śmietany kremówki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę i cukier wymieszać, dodać jajka i chłodzone, posiekane masło. 
  • Siekać aż utworzą się grudki, a następnie zagnieść jednolite ciasto.
  • Gotowe zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez pół godziny.
  • Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć nim wysmarowana masłem blaszkę do tarty.
  • Ciasto podziurkować widelcem, przykryć arkuszem papieru i obciążyć (na przykład grochem lub specjalnymi kulkami).
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C, piec ok 30-40 minut, a następnie zrumienić jeszcze przez 5 minut. Wyjąć i wystudzić.
  • Masę krówkową przełożyć do rondla, dodać masło i mleko. Podgrzewać na bardzo małym ogniu cały czas mieszając, aż składniki się połączą.
  • Do jednolitej już masy dodać orzechy, wymieszać i od razu wyłożyć na ciasto. Rozprowadzić równomiernie.
  • Do rondla po masie wrzucić połamaną czekoladę, dodać 3-4 łyżki mleka lub śmietany kremówki, rozpuścić mieszając.
  • Polewę wylać na ciasto, całość zostawić do ostygnięcia i stężenia.
Tajemnica idealnego ciasta kruchego
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej