Szybkie kruche ciasto z wiśniami i budyniem

2021-03-29
szybkie_ciasto_z_wisniami_i.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Pyszne ciasto z wiśniami.
łatwy
30 min
4

Szybkie kruche ciasto z budyniem i wiśniami przygotowuje się tak szybko, że koniecznie trzeba je przygotować podczas sezonu na wiśnie. Poza sezonem można oczywiście użyć owoców mrożonych albo z syropu (po odsączeniu). Podajemy przepis na proste i szybkie kruche ciasto z wiśniami i budyniem. Sprawdź, jak je przygotować.

Polecamy także:

Szybkie kruche ciasto z wiśniami i budyniem

Placek wiśniowy z polewą śmietanową

„Piekielnie dobry placek z wiśniami” jak z Twin Peaks

Ciasto drożdżowe z wiśniami

Kruchy placek z wiśniami i bezą

Czarne z wiśniami

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Umyte wiśnie osuszyć i usunąć pestki.
  • Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i z cukrem, dodać szczyptę soli i pokrojone na kawałki masło. Rozetrzeć w dłoniach. Dodać jajko i wyrobić ciasto. Zawinąć je w folię aluminiową  i wstawić do lodówki na 30 minut. W tym czasie ugotować budyń.
  • Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, odkroić 1/3 masy, a resztą wylepić wysmarowaną masłem formę. Na ciasto wylać budyń, a na nim ułożyć wiśnie i posypać cukrem. Pozostałe ciasto pokruszyć na wierzch.
  • Piekarnik nagrzać do 200°C. Ciasto piec około 40 minut.
  • Po upieczeniu, gdy ciasto nieco przestygnie, posypać cukrem pudrem.