Szybkie ciasto z brzoskwiniami z puszki. Pyszny dodatek do kawy lub herbaty

szybkie ciasto z brzoskwiniami z puszki
Autor: Shutterstock Szybkie ciasto z brzoskwiniami z puszki to prosty przepis na deser w obłędnym smaku.
łatwy
10 min
8

Dieta wegetariańska

Co można zrobić z brzoskwiń z puszki? Odpowiedź na to pytanie jest prosta i kryje się w tym przepisie. Pyszne i rozpływające się w ustach szybkie ciasto z brzoskwiniami z puszki robi się łatwo i błyskawicznie. Umili niejedno rodzinne spotkanie i sprawdzi się na inne okazje. Poznajcie sprawdzony przepis na szybkie ciasto z brzoskwiniami w puszce.

Z czego zrobić szybkie ciasto z brzoskwiniami z puszki?

Aby upiec pyszne ciasto z dodatkiem brzoskwiń w słodkim syropie z puszki, potrzebne są składniki, które tradycyjnie wykorzystuje się do domowych wypieków. Wszystkie produkty są łatwo dostępne. Na liście składników znalazło się więc sześć popularnych produktów:

  • mąka pszenna
  • brzoskwinie w puszce
  • cukier
  • masło
  • jajka
  • proszek do pieczenia

Jak zrobić szybkie ciasto z brzoskwiniami w puszce?

Przepis na ciasto z dodatkiem słodkich brzoskwiń z puszki jest bardzo łatwy. To dobry przepis dla osób, które dopiero uczą się, jak piec cista w domu. Zaawansowani też będą pod wrażeniem, kiedy spróbują ciasta z puszkowymi brzoskwiniami. Przepis przypadnie do gustu zabieganym i zapracowanym. Ciasto robi się w 10 minut. Trzeba tylko poczekać, aż się upiecze i ostygnie.

Przygotowanie ciasta z brzoskwiniami z puszki jest banalnie łatwe i ekspresowe. Aby zrobić je łatwo i bez zbędnych komplikacji, przepis został podzielony na poszczególne kroki:

  • 1. krok – ubicie jajek z cukrem
  • 2. krok – dodanie mąki, proszku do pieczenia oraz roztopionego masła i jajek
  • 3. krok – przelanie ciasta do formy i ułożenie na wierzchu pokrojonych brzoskwiń z puszki
  • 4. krok – upieczenie ciasta z brzoskwiniami w puszce w piekarniku

Jak podawać szybkie ciasto z brzoskwiniami w puszce?

To pyszne i szybkie ciasto z dodatkiem kawałków brzoskwiń z puszki sprawdzi się zawsze i będzie smakować każdemu. Upieczone ciasto warto oprószyć cukrem pudrem. Pięknie prezentuje się udekorowane listkami mięty.

Szybkie ciasto z brzoskwiniami z puszki pasuje na niedzielny deser po rodzinnym obiedzie. Można podać je na imprezie, imieninach czy urodzinach. Pysznie łączy się z kawą i owocową herbatą oraz domowymi nalewkami.

SKŁADNIKI

  • 1 puszka brzoskwiń w syropie
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 100 g roztopionego masła
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jajka ubić z cukrem na jasny puch.
  • Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszać.
  • Dodać roztopione masło i wbić jajka. Dokładnie wymieszać.
  • Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć brzoskwinie odsączone z syropu.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 40 minut.
  • Wyjąć i odstawić do ostygnięcia. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem i pokroić na porcje.
  • Podawać na deser.
Brzoskwinie – owoce pełne słońca
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej