Sernik na zimno z wiśniami i galaretką - przepis

2021-03-29
Sernik na zimno z wiśniami i galaretką - przepis
Autor: Shutterstock Sernik na zimno z wiśniami - pyszne ciasto bez pieczenia.
łatwy
30 min
4

Wiśnie doskonale sprawdzają się jako dodatek do wszelkich deserów. Ich słodko-kwaśny smak nadaje potrawom szczególnego aromatu. Podajemy przepis na sernik na zimno z wiśniami i galaretką.

Ciasto jogurtowe z wiśniami

Kruchy placek z wiśniami i bezą

Placek wiśniowy z polewą śmietanową

Kruche ciasto z wiśniami i cynamonem

Zobacz wideo, dlaczego kochamy serniki:

SKŁADNIKI

  • 1 kg zmielonego twarogu sernikowego
  • 2 paczki herbatników
  • 0,4 kg wiśni
  • 1 galaretka wiśniowa
  • 2 galaretki (zielona i żółta)
  • 2 łyżki żelatyny
  • 1/4 szklanki mleka
  • 150 g śmietanki kremówki
  • 1 cukier waniliowy
  • 3/4 szklanki cukru pudru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przygotować żółtą i zieloną galaretkę, dodając do niej nieco mniej wody, niż jest podane w przepisie. Pozostawić do całkowitego stężenia i pokroić w drobną kostkę. 
  • Wiśniową galaretkę zalać gorącą wodą i odstawić do stężenia.
  • Wiśnie umyć i wydrylować.
  • Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i zapiąć obręcz, a na spodzie ułożyć herbatniki.
  • Żelatynę zalać 5 łyżkami zimnej wody i odstawić na kilka minut, aby napęczniała. Następnie włożyć ją do mikrofalówki na 15 sekund lub do kąpieli wodnej i rozpuścić tak, aby temperatura płynu nie przekroczyła 50 stopni. 
  • Do żelatyny dodać mleko i wymieszać.
  • Do większej miski włożyć twaróg sernikowy, dodać śmietankę, cukier puder oraz cukier wanilinowy i wymieszać łyżką.
  • Do roztworu z mleka i żelatyny dodać 1 - 2 łyżki masy serowej i wymieszać. Następnie dodać kolejne 2 - 3 łyżki masy serowej i znów wymieszać. Czynność tę powtarzać aż do momentu, kiedy skończy się masa serowa.
  • Następnie do masy serowej należy dodać pokrojoną w kostkę galaretkę i dokładnie wymieszać. 
  • Przełożyć masę serową do tortownicy wyłożonej herbatnikami.
  • Na wierzchu sernika ułożyć owoce i zalać wiśniową galaretką.
  • Wstawić do lodówki na 3 godziny. Zdjąć obręcz. Podawać schłodzony.