Sernik czekoladowy na ciemnym spodzie

Sernik czekoladowy
Autor: Shutterstock Pyszny sernik z czekoladą na deser
łatwy
90 min
4

Sernik to klasyczne ciasto, które ma wielu zwolenników. Tym razem sernik w nieco innej odsłonie, czyli sernik czekoladowy.

SKŁADNIKI

  • Ciemny spód:
  • szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • łyżka cukru wanilinowego
  • 100 g masła
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżka kakao
  • łyżka kwaśnej śmietany 18-proc.
  • jajko
  • Masa serowa:
  • 1 kg twarogu półtłustego
  • 1/2 szklanki cukru
  • 4 łyżki stopionego masła
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 8 jajek
  • 2 łyżki budyniu śmietankowego lub waniliowego
  • szczypta soli
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 50 g mlecznej czekolady

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Spód: Z podanych składników szybko zagnieść kruche ciasto. Włożyć je na pół godziny do lodówki.
  • Masa: Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym, dodać masło, znów utrzeć. Połączyć z proszkiem budyniowym i twarogiem.
  • Czekolady roztopić w kąpieli wodnej, ostudzić, dodać do masy serowej. Białka ubić ze szczyptą soli. Delikatnie wymieszać z masą serową.
  • Blachę lub tortownicę wyłożyć pergaminem, położyć rozwałkowane ciasto. Następnie wyłożyć czekoladową masę serową.
  • Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C i piec przez około godzinę.
  • Przepis pochodzi z książki „CZEKOLADA”, którą kupisz w salonikach prasowych i na stronie: www.sklep.grupazpr.pl, w zakładce SuperHobby