Sernik czekoladowy na ciemnym spodzie
      2021-03-29
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          90 min
      
      
        
          4
      
    Sernik to klasyczne ciasto, które ma wielu zwolenników. Tym razem sernik w nieco innej odsłonie, czyli sernik czekoladowy.
SKŁADNIKI
- Ciemny spód:
 - szklanka mąki pszennej
 - 2 łyżki cukru
 - łyżka cukru wanilinowego
 - 100 g masła
 - łyżeczka proszku do pieczenia
 - łyżka kakao
 - łyżka kwaśnej śmietany 18-proc.
 - jajko
 - Masa serowa:
 - 1 kg twarogu półtłustego
 - 1/2 szklanki cukru
 - 4 łyżki stopionego masła
 - 2 łyżeczki cukru wanilinowego
 - 8 jajek
 - 2 łyżki budyniu śmietankowego lub waniliowego
 - szczypta soli
 - 200 g gorzkiej czekolady
 - 50 g mlecznej czekolady
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Spód: Z podanych składników szybko zagnieść kruche ciasto. Włożyć je na pół godziny do lodówki.
 - Masa: Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym, dodać masło, znów utrzeć. Połączyć z proszkiem budyniowym i twarogiem.
 - Czekolady roztopić w kąpieli wodnej, ostudzić, dodać do masy serowej. Białka ubić ze szczyptą soli. Delikatnie wymieszać z masą serową.
 - Blachę lub tortownicę wyłożyć pergaminem, położyć rozwałkowane ciasto. Następnie wyłożyć czekoladową masę serową.
 - Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C i piec przez około godzinę.
 - Przepis pochodzi z książki „CZEKOLADA”, którą kupisz w salonikach prasowych i na stronie: www.sklep.grupazpr.pl, w zakładce SuperHobby