Sernik czekoladowy na ciemnym spodzie

2021-02-10
Sernik czekoladowy
Autor: Shutterstock Pyszny sernik z czekoladą na deser
łatwy
90 min
4

Sernik to klasyczne ciasto, które ma wielu zwolenników. Tym razem sernik w nieco innej odsłonie, czyli sernik czekoladowy.

Składniki

Ciemny spód:

szklanka mąki pszennej

2 łyżki cukru

łyżka cukru wanilinowego

100 g masła

łyżeczka proszku do pieczenia

łyżka kakao

łyżka kwaśnej śmietany 18-proc.

jajko

Masa serowa:

1 kg twarogu półtłustego

1/2 szklanki cukru

4 łyżki stopionego masła

2 łyżeczki cukru wanilinowego

8 jajek

2 łyżki budyniu śmietankowego lub waniliowego

szczypta soli

200 g gorzkiej czekolady

50 g mlecznej czekolady

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Spód: Z podanych składników szybko zagnieść kruche ciasto. Włożyć je na pół godziny do lodówki.

Masa: Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym, dodać masło, znów utrzeć. Połączyć z proszkiem budyniowym i twarogiem.

Czekolady roztopić w kąpieli wodnej, ostudzić, dodać do masy serowej. Białka ubić ze szczyptą soli. Delikatnie wymieszać z masą serową.

Blachę lub tortownicę wyłożyć pergaminem, położyć rozwałkowane ciasto. Następnie wyłożyć czekoladową masę serową.

Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C i piec przez około godzinę.

Przepis pochodzi z książki „CZEKOLADA”, którą kupisz w salonikach prasowych i na stronie: www.sklep.grupazpr.pl, w zakładce SuperHobby