Pyszne ciasto z malinami i borówkami amerykańskimi
2021-03-29
średni
60 min
4
Masz ochotę na smaczne ciasto z owocami? Proponujemy deser, który Cię zachwyci! Sprawdź nasz przepis na ciasto biszkoptowe z malinami, borówkami amerykańskimi i bitą śmietaną.
Dla zapewnienia deserowi dłuższej trwałości można ciasto pokryć jeszcze dodatkową warstwą galaretki. Postępujemy podobnie jak wcześniej. Prawie stężoną galaretką zalewamy owoce i wstawiamy całość do lodówki.
Tarta brzoskwiniowo-malinowa
Ciasto malinowo-migdałowe
Sernik malinowo-porzeczkowy
Więcej na temat wykorzystania borówek amerykańskich w przepisie VIDEO
SKŁADNIKI
- spód biszkoptowy:
- 3 jajka
- 3 łyżki mąki
- 1 łyżka cukru
- cukier wanilinowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- herbata
- galaretka
- krem z owocami:
- śmietanka 30 proc.
- cukier
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- maliny
- borówki amerykańskie
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ubijamy białka, dodając pod koniec cukier i cukier wanilinowy. Do masy dodajemy żółtka – mieszamy.
- Następnie dodajemy mąkę i proszek do pieczenia – mieszamy ponownie.
- Pieczemy w tortownicy wysmarowanej tłuszczem i bułką tartą lub wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wystudzony biszkoptowy spód trzeba nasączyć lekko osłodzoną herbatą. Wcześniej przygotowujemy według przepisu owocową galaretkę (smak według gustu, ale najlepiej sprawdza się truskawkowa lub pomarańczowa).
- Gdy galaretka zacznie gęstnieć, wylewamy ją na biszkopt i wstawiamy ciasto do lodówki.
- Gdy galaretka stężeje, przystępujemy do dalszych czynności. Ubijamy mikserem śmietanę (ok. 300 g), pod koniec dodając 3 łyżeczki cukru i 1 łyżeczkę cukru wanilinowego.
- Wykładamy bitą śmietanę na ciasto, następnie układamy na niej maliny i borówki amerykańskie.