Przygotuj w domu ulubiony przysmak Harry'ego Pottera. Tarta melasowa jest idealna na deser

Dieta wegetariańska
Masz ochotę na coś słodkiego? Wypróbuj ulubioną tartę Harry'ego Pottera! Treacle tart, czy też tarta melasowa, o tradycyjne brytyjskie ciasto, które rozkocha w sobie każdego. A jego przygotowanie nikomu nie powinno sprawić większego problemu.
Tarta melasowa zaskoczy swoim smakiem. To połączenie idealne
Tarta melasowa, czy też treacle tart jest chyba najbardziej brytyjskim z deserów. To tradycyjna słodkość, która nie tylko pięknie pachnie cytryną, ale jest również idealnie ciągnąca z kruchym spodem. Świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Golden syrop, którego używa się do przygotowania tego deseru ma podobną do miodu konsystencję. Można go kupić w dobrze zaopatrzonych marketach lub online. Jeśli nie możemy nigdzie go dostać, możemy zastąpić go miodem, choć smak już nie będzie taki sam.
Tradycyjnie brytyjski deser. Wypróbuj go w domu
Ważnym składnikiem jest tu bez wątpienia cytryna, która idealnie przełamuje słodkość deseru. Dzięki niej nie jest on mdły i otrzymuje idealnie świeży i głęboki cytrusowy aromat.
Deser ten to klasyk szkolnych stołówek w Wielkiej Brytanii. Była ona ulubionym deserem Harry'ego Pottera, który w książkach wielokrotnie wspomniał, że tarta melasowa jest jego słabością.
Deser ten jest idealnie uniwersalny. Sprawdzi się na deser, podwieczorek i słodkie śniadanie. Ten klasyczny brytyjski deser jest wart wypróbowania.
SKŁADNIKI
- Na kruche ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g zimnego masła
- 1 żółtko
- 2–3 łyżki zimnej wody
- szczypta soli
- Na nadzienie:
- 400 g złotej melasy np. Golden Syrup
- 140 g świeżej bułki tartej
- skórka starta z 1 cytryny
- sok z 0,5 cytryny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę mieszamy z solą.
- W malakserze mieszamy ją z masłem, aż otrzymamy kruszonkę.
- Dodajemy żółtko i wodę.
- Całość szybko zagniatamy.
- Ciasto owijamy folią i chowamy do lodówki na 30 minut.
- Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim formę do tarty.
- Nakłuwamy widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy.
- Pieczemy w 180 stopniach przez 15 minut.
- Zdejmujemy obciążenie i pieczemy kolejne 5 minut.
- W tym czasie w rondelki lekko podgrzewamy melasę, aż stanie się płynna.
- Dodajemy bułkę tartą oraz skórkę i sok z cytryny.
- Całość dokładnie mieszamy.
- Masę przekładamy na podpieczony spód.
- Pieczemy około 25 minut, aż nadzienie się zetnie.