Przygotuj w domu ulubiony przysmak Harry'ego Pottera. Tarta melasowa jest idealna na deser

Przygotuj w domu ulubiony przysmak Harry'ego Pottera. Tarta melasowa jest idealna na deser
Autor: Shutterstock.com Przygotuj w domu ulubiony przysmak Harry'ego Pottera. Tarta melasowa jest idealna na deser
łatwy
15 min
12

Dieta wegetariańska

Masz ochotę na coś słodkiego? Wypróbuj ulubioną tartę Harry'ego Pottera! Treacle tart, czy też tarta melasowa, o tradycyjne brytyjskie ciasto, które rozkocha w sobie każdego. A jego przygotowanie nikomu nie powinno sprawić większego problemu.

Tarta melasowa zaskoczy swoim smakiem. To połączenie idealne

Tarta melasowa, czy też treacle tart jest chyba najbardziej brytyjskim z deserów. To tradycyjna słodkość, która nie tylko pięknie pachnie cytryną, ale jest również idealnie ciągnąca z kruchym spodem. Świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Golden syrop, którego używa się do przygotowania tego deseru ma podobną do miodu konsystencję. Można go kupić w dobrze zaopatrzonych marketach lub online. Jeśli nie możemy nigdzie go dostać, możemy zastąpić go miodem, choć smak już nie będzie taki sam.

Tradycyjnie brytyjski deser. Wypróbuj go w domu

Ważnym składnikiem jest tu bez wątpienia cytryna, która idealnie przełamuje słodkość deseru. Dzięki niej nie jest on mdły i otrzymuje idealnie świeży i głęboki cytrusowy aromat.

Deser ten to klasyk szkolnych stołówek w Wielkiej Brytanii. Była ona ulubionym deserem Harry'ego Pottera, który w książkach wielokrotnie wspomniał, że tarta melasowa jest jego słabością.

Deser ten jest idealnie uniwersalny. Sprawdzi się na deser, podwieczorek i słodkie śniadanie. Ten klasyczny brytyjski deser jest wart wypróbowania.

SKŁADNIKI

  • Na kruche ciasto:
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g zimnego masła
  • 1 żółtko
  • 2–3 łyżki zimnej wody
  • szczypta soli
  • Na nadzienie:
  • 400 g złotej melasy np. Golden Syrup
  • 140 g świeżej bułki tartej
  • skórka starta z 1 cytryny
  • sok z 0,5 cytryny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę mieszamy z solą.
  • W malakserze mieszamy ją z masłem, aż otrzymamy kruszonkę.
  • Dodajemy żółtko i wodę.
  • Całość szybko zagniatamy.
  • Ciasto owijamy folią i chowamy do lodówki na 30 minut.
  • Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim formę do tarty.
  • Nakłuwamy widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy.
  • Pieczemy w 180 stopniach przez 15 minut.
  • Zdejmujemy obciążenie i pieczemy kolejne 5 minut.
  • W tym czasie w rondelki lekko podgrzewamy melasę, aż stanie się płynna.
  • Dodajemy bułkę tartą oraz skórkę i sok z cytryny.
  • Całość dokładnie mieszamy.
  • Masę przekładamy na podpieczony spód.
  • Pieczemy około 25 minut, aż nadzienie się zetnie.
Ciasto mandarynkowe
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej