Butterscotch pudding zachwyca od pierwszego kęsa. Domowy, aksamitny i aromatyczny

Dieta wegetariańska
Przepyszny domowy pudding smaku butterscotch zachwyca już od pierwszego kęsa. Jest kremowy i wspaniale karmelowy, dzięki czemu idealnie sprawdzi się jako deser. Wystarczy chwila czasu, by móc się nim rozkoszować
Klasyka kuchni amerykańskiej. Przepyszny i prosty deser
Butterscotch pudding to prawdziwa klasyka amerykańskiej kuchni. Jest to swojego rodzaju połączenie budyniu i karmelowego kremu, a to wszystko o głębokim, maślano-karmelowym smaku. Jest to naprawdę przepyszny i wyjątkowy deser.
Jeśli chodzi o butterscotch to jest to nic innego jak mieszanka jasnego brązowego cukru i masła, jednak często dodaje się do niej mleka lub śmietanki. Od klasycznego karmelu różni się tym, że ten powstaje z białego cukru topionego na patelni. Butterscotch ma delikatniejszy i bardziej maślany smak.
Kilka propozycji podania. Te mogą zachwycić
Butterscotch pudding świetnie smakuje sam, jednak jeśli chcemy go nieco"podkręcić", możemy wypróbować którąś z tych propozycji podania:
- z bitą śmietaną i prażonymi orzechami pekan lub włoskimi
- z wiórkami czekolady lub startą gorzką czekoladą
- z karmelem z solą morską
Dla ciekawskich, sam syrop butterscotch jest używany do przygotowania piwa kremowego - jednego z najpopularniejszych napojów w czarodziejskim świecie Harry'ego Pottera. To właśnie on nadaje temu napojowi smak podobny do toffi.
SKŁADNIKI
- 0,5 szklanki brązowego cukru
- 2 łyżki masła
- szczypta soli
- 2 szklanki mleka pełnotłustego
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W rondelku rozpuszczamy masło.
- Dodajemy cukier oraz sól.
- Całość gotujemy, aż cukier się rozpuści.
- Stopniowo dodajemy mleko, cały czas mieszając.
- W osobnej misce mieszamy mąkę kukurydzianą z żółtkami.
- Dodajemy 1/4 szklanki ciepłego mleka z rondelka i dokładnie mieszamy.
- Dodajemy żółtka z mąką do rondelka, cały czas mieszając.
- Zdejmujemy z ognia i dodajemy wanilię.
- Całość mieszamy i przelewamy do miseczek.
- Przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.