Butterscotch pudding zachwyca od pierwszego kęsa. Domowy, aksamitny i aromatyczny

Butterscotch pudding zachwyca od pierwszego kęsa. Domowy, aksamitny i aromatyczny
Autor: Shutterstock.com Butterscotch pudding zachwyca od pierwszego kęsa. Domowy, aksamitny i aromatyczny
łatwy
10 min
4

Dieta wegetariańska

Przepyszny domowy pudding smaku butterscotch zachwyca już od pierwszego kęsa. Jest kremowy i wspaniale karmelowy, dzięki czemu idealnie sprawdzi się jako deser. Wystarczy chwila czasu, by móc się nim rozkoszować

Klasyka kuchni amerykańskiej. Przepyszny i prosty deser

Butterscotch pudding to prawdziwa klasyka amerykańskiej kuchni. Jest to swojego rodzaju połączenie budyniu i karmelowego kremu, a to wszystko o głębokim, maślano-karmelowym smaku. Jest to naprawdę przepyszny i wyjątkowy deser.

Jeśli chodzi o butterscotch to jest to nic innego jak mieszanka jasnego brązowego cukru i masła, jednak często dodaje się do niej mleka lub śmietanki. Od klasycznego karmelu różni się tym, że ten powstaje z białego cukru topionego na patelni. Butterscotch ma delikatniejszy i bardziej maślany smak.

Kilka propozycji podania. Te mogą zachwycić

Butterscotch pudding świetnie smakuje sam, jednak jeśli chcemy go nieco"podkręcić", możemy wypróbować którąś z tych propozycji podania:

  • z bitą śmietaną i prażonymi orzechami pekan lub włoskimi
  • z wiórkami czekolady lub startą gorzką czekoladą
  • z karmelem z solą morską

Dla ciekawskich, sam syrop butterscotch jest używany do przygotowania piwa kremowego - jednego z najpopularniejszych napojów w czarodziejskim świecie Harry'ego Pottera. To właśnie on nadaje temu napojowi smak podobny do toffi.

SKŁADNIKI

  • 0,5 szklanki brązowego cukru
  • 2 łyżki masła
  • szczypta soli
  • 2 szklanki mleka pełnotłustego
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W rondelku rozpuszczamy masło.
  • Dodajemy cukier oraz sól.
  • Całość gotujemy, aż cukier się rozpuści.
  • Stopniowo dodajemy mleko, cały czas mieszając.
  • W osobnej misce mieszamy mąkę kukurydzianą z żółtkami.
  • Dodajemy 1/4 szklanki ciepłego mleka z rondelka i dokładnie mieszamy.
  • Dodajemy żółtka z mąką do rondelka, cały czas mieszając.
  • Zdejmujemy z ognia i dodajemy wanilię.
  • Całość mieszamy i przelewamy do miseczek.
  • Przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Kuchnia grecka: Deser Milfej
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej