Proste ciasto czekoladowe, które wychodzi zawsze i każdemu

Proste ciasto czekoladowe
Autor: Shutterstock Ciasto czekoladowe to zawsze dobry pomysł ;)
łatwy
30 min
10

Kawałek czekoladowego ciasta jest dobry na wszystko. Przyjemnie wilgotne, mięciutkie ciasto z aksamitną polewą jest bardzo łatwe do zrobienia, poradzi sobie z nim nawet zupełnie niedoświadczona osoba. Wystarczy wymieszać kilka składników, wstawić do pieca i przypilnować, żeby się nie przypaliło. Polewa to już drobnostka. Całość - wyśmienita i kojąca, na każda okazję i dla każdego.

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 6 łyżek kakao
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 szklanka maślanki
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 łyżeczki esencji waniliowej
  • 2 duże jajka
  • 1 tabliczka czekolady deserowej
  • 3/4 szklanki słodkiej śmietanki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W misce wymieszaj suche składniki: mąkę, cukier, sodę, sól i kakao.
  • Do suchych składników dodaj maślankę olej, wanilię i jajka, utrzyj na jednolita masę.
  • Podłużną blaszkę posmaruj cieniutko tłuszczem i obsyp niewielką ilością kakao, nadmiar wysyp.
  • Przelej ciasto do blaszki, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st.C.
  • Piecz około 30-40 minut, do suchego patyczka. Wyjmij z piekarnika i zostaw do wystygnięcia.
  • Czekoladę do polewy posiekaj na drobne kawałki.
  • Śmietankę podgrzej na małym ogniu do granicy wrzenia, zalej nią czekoladę i wymieszaj.
  • Mieszaj aż czekolada się rozpuści i powstanie jednolita masa, pozostaw do przestygnięcia.
  • Po ok. 30 minutach masa będzie gotowa do przełożenia na ciasto. Udekoruj nią wierzch.
Czekolada – dowiedz się, dlaczego warto jeść czekoladę
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej