Proste ciasto czekoladowe, które wychodzi zawsze i każdemu
2022-05-20
łatwy
30 min
10
Kawałek czekoladowego ciasta jest dobry na wszystko. Przyjemnie wilgotne, mięciutkie ciasto z aksamitną polewą jest bardzo łatwe do zrobienia, poradzi sobie z nim nawet zupełnie niedoświadczona osoba. Wystarczy wymieszać kilka składników, wstawić do pieca i przypilnować, żeby się nie przypaliło. Polewa to już drobnostka. Całość - wyśmienita i kojąca, na każda okazję i dla każdego.
SKŁADNIKI
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka cukru
- 6 łyżek kakao
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 szklanka maślanki
- 1/2 szklanki oleju
- 2 łyżeczki esencji waniliowej
- 2 duże jajka
- 1 tabliczka czekolady deserowej
- 3/4 szklanki słodkiej śmietanki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W misce wymieszaj suche składniki: mąkę, cukier, sodę, sól i kakao.
- Do suchych składników dodaj maślankę olej, wanilię i jajka, utrzyj na jednolita masę.
- Podłużną blaszkę posmaruj cieniutko tłuszczem i obsyp niewielką ilością kakao, nadmiar wysyp.
- Przelej ciasto do blaszki, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st.C.
- Piecz około 30-40 minut, do suchego patyczka. Wyjmij z piekarnika i zostaw do wystygnięcia.
- Czekoladę do polewy posiekaj na drobne kawałki.
- Śmietankę podgrzej na małym ogniu do granicy wrzenia, zalej nią czekoladę i wymieszaj.
- Mieszaj aż czekolada się rozpuści i powstanie jednolita masa, pozostaw do przestygnięcia.
- Po ok. 30 minutach masa będzie gotowa do przełożenia na ciasto. Udekoruj nią wierzch.
Czekolada – dowiedz się, dlaczego warto jeść czekoladę