Potargane ciasto mleczne. Obłędny deser z gotowego ciasta filo

Nie raz już pisałam o tym, że zawsze mam w lodówce gotowe ciasto francuskie lub filo, a najlepiej oba. Są świetną baza do wypieków, i tych na słodko, i wytrawnych. Dziś na tapet bierzemy filo i jego dekoracyjne możliwości. Dodajemy do niego prosty, mleczny krem i nieco aromatycznych przypraw i obłędny deser mamy gotowy w niewiele ponad pół godziny.
Bardzo efektowny, choć jednocześnie prosty wypiek. Korzystam oczywiście z gotowego ciasta filo, bo nie wyobrażam sobie zabawy z przygotowywaniem go w domu. Kruche filo w połączeniu ze słodką, mleczno-waniliową nutą smakuje wyśmienicie. Ale deser ten można wzbogacić o inne smaki. W Grecji, skąd oryginalnie pochodzi, do masy dodaje się skórkę otartą z cytryny, a wierzch posypuje cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem. Smacznym rozwiązaniem może być też dodanie do masy rodzynek lub zastąpienie wanilii cukrem aromatyzowanym migdałami.
SKŁADNIKI
- 5 łyżek masła
- 7 arkuszy ciasta filo
- 3 jajka
- szczypta soli
- 1/2 szklanki cukru
- 1,5 łyżeczki esencji waniliowej
- 1,5 szklanki mleka
- cukier puder
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Piekarnik rozgrzać do 180 st. C. Blaszkę o średnicy ok. 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować cieniutko masłem.
- Ciasto, jeśli używa się mrożonego, należy rozmrozić w lodowce, najlepiej przełożyć je do lodówki dzień wcześniej.
- Rozmrożone całkowicie ciasto wyjąc z lodówki i zostawić na 15 minut w temperaturze pokojowej.
- Po tym czasie arkusze ciasta rozwinąć, ułożyć na blacie i przykryć nieco większym kawałkiem pergaminu oraz jeszcze większa wilgotną ściereczką.
- Spod tej osłony wyjmować po 1 arkuszu ciasta, smarować je cienko masłem, sfałdować delikatnie i zwinąć w luźną spiralkę.
- Tak przygotowane ciasto położyć na środku wyłożonej papierem tortownicy. Z pozostałymi arkuszami ciasta postępować podobnie, układające je wokół pierwszej spirali.
- Gdy blaszka będzie cała wypełniona ciastem, wstawić ją do piekarnika i piec 20 minut, aż ciasto lekko się zrumieni. Wyjąć z piekarnika (nie wyłączać go) i przestudzić przez ok 10 minut.
- W tym czasie zmiksować jajka z cukrem, solą i wanilią, dodać mleko i miksować jeszcze przez chwilę. Masa zalać przestudzone ciasto i ponownie wstawić je do piekarnika.
- Piec jeszcze 10-15 minut, aż masa zgęstnieje. Następnie wyjąć i wystudzić na kratce. Posypać cukrem pudrem.