Odwrócone ciasto z jabłkami i karmelem. Pysznie smakuje i poprawia humor

odwrócone ciasto z jabłkami i karmelem
Autor: Shutterstock
łatwy
80 min
12

Dieta wegetariańska

Pyszne i efektowne odwrócone ciasto z jabłkami i karmelem zawróci w niejednym kubku smakowym. Ciasto dosłownie rozpływa się w ustach i każdy, kto go spróbuje będzie oczarowany jego wyglądem i smakiem. Przepis na odwrócone ciasto z jabłkami i karmelem jest bardzo prosty, a składniki są w sklepach przez cały rok. Zobaczcie, jak zrobić doskonałe ciasto z jabłkami i karmelem pieczone do góry nogami.

Odwrócone ciasto z jabłkami i karmelem – przepis na doskonały deser

Domowe ciasto z jabłkami i karmelem to pomysł na domowy słodki wypiek, który podbije niejeden kubek smakowy. Wygląda obłędnie, smakuje rewelacyjnie, a przepis nie jest skomplikowany. Można je piec przez cały rok i zawsze będzie smakować. Zrobi oszałamiające wrażenie na gościach i bliskich. Odwrócone ciasto z jabłkami i karmelem sprawdzi się na deser bez względu na okazję i porę roku.

Jak się piecze ciasto z jabłkami?

Jak zrobić pyszne domowe ciasto z jabłkami? Nie ma prostszego przepisu jak ten. Pierwszym krokiem jest pokrojenie jabłek na plasterki. Można też pokroić je w kostkę. Następnie trzeba przygotować karmel. Jabłka przekłada się do tortownicy i zalewa ciepłym karmelem. Kolejnym krokiem jest przygotowanie ciasta z mąki, cukru, jajek, masła, mleka, jogurtu i przypraw. Składniki wystarczy wymieszać do połączenia. Ciasto przelewa się na jabłka z karmelem. Tortownicę wstawia się do piekarnika. Temperatura powinna wynosić 175 stopni C. Odwrócone ciasto z jabłkami i karmelem piecze się przez 65 minut. Przed wyjęciem należy sprawdzić, czy jest upieczone, za pomocą patyczka. Jeżeli będzie wilgotne, należy je dopiekać jeszcze przez kilka minut.

Jak podawać odwrócone ciasto z jabłkami i karmelem?

Tajemnicą pysznego ciasta z dodatkiem jabłek i domowego karmelu jest sposób układania składników w tortownicy. Jabłka, które lądują na dnie formy, są wierzchem. Dlatego po upieczeniu ciasto należy odpowiednio wyjąć z tortownicy. Po ostudzeniu i zdjęciu rantu przykłada się duży talerz i przewraca ciasto do góry nogami. W ten sposób należy podawać odwrócone ciasto z jabłkami i karmelem.


Porcje odwróconego ciasta z jabłkami i karmelem można oprószyć cukrem pudrem. Sprawdzi się też bita śmietana i domowe lody.

SKŁADNIKI

  • 270 g mąki pszennej
  • 200 g roztopionego masła
  • 150 g płynnego miodu
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 90 ml jogurtu naturalnego
  • 90 ml mleka
  • 3 duże jabłka
  • 2 jajka
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • szczypta soli

  • karmel:
  • 150 g cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Obrane jabłka pokroić w plasterki i ułożyć na dnie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Przygotować karmel. Na patelnię wyspać cukier i podgrzewać na średnim, aż cukier się rozpuści. Wymieszać i podgrzewać, aż stanie się płynny i złoty. Równomiernie wylać na jabłka.
  • Do miski przesypać mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier trzcinowy, cynamon, gałkę muszkatołową i sól. Wlać mleko, jogurt i roztopione masło. Wbić jajka i dokładnie wymieszać.
  • Ciasto przelać na jabłka z karmelem. Wyrównać wierzch.
  • Tortownicę wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C i piec 65 minut, do suchego patyczka.
  • Wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia. Następnie zdjąć rant tortownicy, przyłożyć duży talerz i przewrócić ciasto do góry nogami. Usunąć papier do pieczenia i pokroić na porcje.
  • Podawać na deser.
Beszamel: Jabłka - Dlaczego są zdrowe, czemu warto jeść jabłka?
Anna Szulc-Górska
więcej