Odwrócone ciasto z jabłkami i karmelem. Pysznie smakuje i poprawia humor
Dieta wegetariańska
Pyszne i efektowne odwrócone ciasto z jabłkami i karmelem zawróci w niejednym kubku smakowym. Ciasto dosłownie rozpływa się w ustach i każdy, kto go spróbuje będzie oczarowany jego wyglądem i smakiem. Przepis na odwrócone ciasto z jabłkami i karmelem jest bardzo prosty, a składniki są w sklepach przez cały rok. Zobaczcie, jak zrobić doskonałe ciasto z jabłkami i karmelem pieczone do góry nogami.
Odwrócone ciasto z jabłkami i karmelem – przepis na doskonały deser
Domowe ciasto z jabłkami i karmelem to pomysł na domowy słodki wypiek, który podbije niejeden kubek smakowy. Wygląda obłędnie, smakuje rewelacyjnie, a przepis nie jest skomplikowany. Można je piec przez cały rok i zawsze będzie smakować. Zrobi oszałamiające wrażenie na gościach i bliskich. Odwrócone ciasto z jabłkami i karmelem sprawdzi się na deser bez względu na okazję i porę roku.
Jak się piecze ciasto z jabłkami?
Jak zrobić pyszne domowe ciasto z jabłkami? Nie ma prostszego przepisu jak ten. Pierwszym krokiem jest pokrojenie jabłek na plasterki. Można też pokroić je w kostkę. Następnie trzeba przygotować karmel. Jabłka przekłada się do tortownicy i zalewa ciepłym karmelem. Kolejnym krokiem jest przygotowanie ciasta z mąki, cukru, jajek, masła, mleka, jogurtu i przypraw. Składniki wystarczy wymieszać do połączenia. Ciasto przelewa się na jabłka z karmelem. Tortownicę wstawia się do piekarnika. Temperatura powinna wynosić 175 stopni C. Odwrócone ciasto z jabłkami i karmelem piecze się przez 65 minut. Przed wyjęciem należy sprawdzić, czy jest upieczone, za pomocą patyczka. Jeżeli będzie wilgotne, należy je dopiekać jeszcze przez kilka minut.
Jak podawać odwrócone ciasto z jabłkami i karmelem?
Tajemnicą pysznego ciasta z dodatkiem jabłek i domowego karmelu jest sposób układania składników w tortownicy. Jabłka, które lądują na dnie formy, są wierzchem. Dlatego po upieczeniu ciasto należy odpowiednio wyjąć z tortownicy. Po ostudzeniu i zdjęciu rantu przykłada się duży talerz i przewraca ciasto do góry nogami. W ten sposób należy podawać odwrócone ciasto z jabłkami i karmelem.
Porcje odwróconego ciasta z jabłkami i karmelem można oprószyć cukrem pudrem. Sprawdzi się też bita śmietana i domowe lody.
SKŁADNIKI
- 270 g mąki pszennej
- 200 g roztopionego masła
- 150 g płynnego miodu
- 100 g cukru trzcinowego
- 90 ml jogurtu naturalnego
- 90 ml mleka
- 3 duże jabłka
- 2 jajka
- 1 łyżka cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- szczypta soli
karmel:- 150 g cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Obrane jabłka pokroić w plasterki i ułożyć na dnie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Przygotować karmel. Na patelnię wyspać cukier i podgrzewać na średnim, aż cukier się rozpuści. Wymieszać i podgrzewać, aż stanie się płynny i złoty. Równomiernie wylać na jabłka.
- Do miski przesypać mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier trzcinowy, cynamon, gałkę muszkatołową i sól. Wlać mleko, jogurt i roztopione masło. Wbić jajka i dokładnie wymieszać.
- Ciasto przelać na jabłka z karmelem. Wyrównać wierzch.
- Tortownicę wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C i piec 65 minut, do suchego patyczka.
- Wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia. Następnie zdjąć rant tortownicy, przyłożyć duży talerz i przewrócić ciasto do góry nogami. Usunąć papier do pieczenia i pokroić na porcje.
- Podawać na deser.