Nie ma na co czekać. Ta tarta rozpłynie się w ustach

Nie ma na co czekać. Ta tarta rozpłynie się w ustach
Autor: Shutterstock
łatwy
15 min
8

Dieta wegetariańska

Mięta i czekolada to połączenie, które jedni kochają, a inni nie mogą znieść. Jeśli należysz do tej pierwszej grupy, albo po prostu chcesz spróbować czegoś nowego, ten przepis jest dla ciebie! Pyszne, aromatyczne ciasto, które rozkocha w sobie każdego. Trzeba go wypróbować.

Rozpłyń się w tym połączeniu. Pyszna tarta bez pieczenia

Pyszna, prosta i bez pieczenia. To nie jest kolejna, taka sama tarta czekoladowa. Tu, wspaniały czekoladowy smak jest w towarzystwie mięty, która nadaje niezwykłej świeżości naszemu ciastu. Naprawdę warto wypróbować tego ciasta, które w smaku może przypominać popularne czekoladki "After eight".

A samo przygotowanie naprawdę jest proste. Wystarczy przygotować spód mieszając ze sobą rozpuszczone masło i zblendowane herbatniki. Kiedy to się chłodzi, podgrzewamy śmietanę i zalewamy nią czekoladę. Mieszamy z masłem i miętą i wylewamy na brzeg. Następnie całość wkładamy do lodówki.

Nie ma co długo dywagować. To ciasto wychodzi niezwykle czekoladowe, pyszne i proste. Możemy również udekorować je listkami mięty, kawałkami czekolady czy domową bitą smietaną - idealny deser do podania rodzinie i znajomym.

To ciasto jest warte wypróbowania. Raz spróbujesz i przepadniesz bez reszty. Jeśli więc nie masz pomysłu na deser - sięgnij po ten przepis na to przepyszne ciasto i rozpłyń się w smaku uwielbianych czekoladek.

SKŁADNIKI

  • Spód:
  • 200 g herbatników czekoladowych 
  • 80 g masła
  • Krem czekoladowo-miętowy:
  • 250 ml śmietanki 30–36 proc.
  • 200 g gorzkiej czekolady (70 proc.)
  • 50 g mlecznej czekolady
  • 30 g masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu miętowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Herbatniki dokładnie blendujemy.
  • Mieszam z roztopionym masłem i wykładamy formę.
  • Dobrze dociskamy do dna i brzegów.
  • Wkładamy do lodówki na min. 30 minut.
  • Śmietankę mocno podgrzewamy. 
  • Zalewamy posiekaną czekoladę i odstawiamy.
  • Całość dokładnie mieszamy.
  • Dodajemy masło, ekstrakt miętowy i mieszamy.
  • Wylewamy na spód i wkładamy do lodówki na min. 3-4 godziny.
Ciasto czekoladowe
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej