Nie ma na co czekać. Ta tarta rozpłynie się w ustach

Dieta wegetariańska
Mięta i czekolada to połączenie, które jedni kochają, a inni nie mogą znieść. Jeśli należysz do tej pierwszej grupy, albo po prostu chcesz spróbować czegoś nowego, ten przepis jest dla ciebie! Pyszne, aromatyczne ciasto, które rozkocha w sobie każdego. Trzeba go wypróbować.
Rozpłyń się w tym połączeniu. Pyszna tarta bez pieczenia
Pyszna, prosta i bez pieczenia. To nie jest kolejna, taka sama tarta czekoladowa. Tu, wspaniały czekoladowy smak jest w towarzystwie mięty, która nadaje niezwykłej świeżości naszemu ciastu. Naprawdę warto wypróbować tego ciasta, które w smaku może przypominać popularne czekoladki "After eight".
A samo przygotowanie naprawdę jest proste. Wystarczy przygotować spód mieszając ze sobą rozpuszczone masło i zblendowane herbatniki. Kiedy to się chłodzi, podgrzewamy śmietanę i zalewamy nią czekoladę. Mieszamy z masłem i miętą i wylewamy na brzeg. Następnie całość wkładamy do lodówki.
Nie ma co długo dywagować. To ciasto wychodzi niezwykle czekoladowe, pyszne i proste. Możemy również udekorować je listkami mięty, kawałkami czekolady czy domową bitą smietaną - idealny deser do podania rodzinie i znajomym.
To ciasto jest warte wypróbowania. Raz spróbujesz i przepadniesz bez reszty. Jeśli więc nie masz pomysłu na deser - sięgnij po ten przepis na to przepyszne ciasto i rozpłyń się w smaku uwielbianych czekoladek.
SKŁADNIKI
- Spód:
- 200 g herbatników czekoladowych
- 80 g masła
- Krem czekoladowo-miętowy:
- 250 ml śmietanki 30–36 proc.
- 200 g gorzkiej czekolady (70 proc.)
- 50 g mlecznej czekolady
- 30 g masła
- 1 łyżeczka ekstraktu miętowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Herbatniki dokładnie blendujemy.
- Mieszam z roztopionym masłem i wykładamy formę.
- Dobrze dociskamy do dna i brzegów.
- Wkładamy do lodówki na min. 30 minut.
- Śmietankę mocno podgrzewamy.
- Zalewamy posiekaną czekoladę i odstawiamy.
- Całość dokładnie mieszamy.
- Dodajemy masło, ekstrakt miętowy i mieszamy.
- Wylewamy na spód i wkładamy do lodówki na min. 3-4 godziny.