Łatwe ciasto z trzema warstwami jabłek: obfita szarlotka dla dużej rodziny
2020-11-05
łatwy
30 min
4
Łatwe ciasto z trzema warstwami jabłek to pyszna szarlotka. Przygotowanie jest banalnie proste, a smak niebiański. Zachęcam do wypróbowania!
Masz apetyt na więcej? Oto kilka super przepisów na szarlotkę!
Ciasto z jabłkami i rodzynkami: przepyszna szarlotka sycylijska
Zjawiskowa szarlotka z jabłkowymi różyczkami
Niemiecki jabłecznik pychota: przepis na idealne ciasto z jabłkami
Obłędne ciasto twarogowe z jabłkami i śliwkami
Szarlatanka: ukraińskie ciasto z jabłkami
SKŁADNIKI
- 6 szklanek obranych i pokrojonych w cienkie plasterki jabłek, czyli około 3 dużych jabłek lub 6 małych jabłek
- 2 1/2 szklanki cukru
- 4 łyżeczki cynamonu
- 3 szklanki przesianej mąki
- 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 4 duże jajka
- 1/2 szklanki jasnobrązowego cukru trzcinowego
- 1 szklanka oleju
- 1/2 szklanki soku pomarańczowego lub cydru jabłkowego lub białego wina
- 2 1/2 łyżeczki wanilii
- oraz duża okrągła forma tortowa
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wymieszaj plasterki jabłka z cynamonem i 1 szklanką cukru. Odłóż na bok.
- W średniej misce wymieszaj suche składniki. Odłóż na bok.
- Ubij jajka z pozostałym cukrem i cukrem trzcinowym.
- Na przemian dodawaj suche składniki oraz sok pomarańczowy i olej do masy jajecznej, mieszając aż dobrze się połączą.
- Dodaj sok pomarańczowy i wanilię ubijaj jeszcze przez 1 minutę.
- Wlej jedną trzecią ciasta do wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką formy.
- Ułóż równomiernie jedną trzecią plasterków jabłka na cieście.
- Ponownie wlej jedną trzecią ciasta, następnie powtórz warstwę jabłek, następnie wlej pozostałe ciasto i rozłóż ostatnią warstwą jabłek.
- Ciasto skropić syropem cynamonowo-cukrowym, który zebrał się w misce pod jabłkami.
- Piec w temperaturze 180°C przez 1 godzinę i 15 minut lub do momentu, gdy drewniany patyczek wbity w środek ciasta wyjdzie czysty.
- Pozostawić ciasto do ostygnięcia w formie na ruszcie przez 20-25 minut, a następnie wyjąć ciasto na ruszt do całkowitego ostygnięcia.