Łatwe ciasto z trzema warstwami jabłek: obfita szarlotka dla dużej rodziny

Łatwe ciasto z trzema warstwami jabłek
Autor: Shutterstock Pyszne ciasto z warstwami jabłek to obfita porcja dla dużej rodziny
łatwy
30 min
4

Łatwe ciasto z trzema warstwami jabłek to pyszna szarlotka. Przygotowanie jest banalnie proste, a smak niebiański. Zachęcam do wypróbowania!

Masz apetyt na więcej? Oto kilka super przepisów na szarlotkę!

Ciasto z jabłkami i rodzynkami: przepyszna szarlotka sycylijska

Zjawiskowa szarlotka z jabłkowymi różyczkami

Niemiecki jabłecznik pychota: przepis na idealne ciasto z jabłkami

Obłędne ciasto twarogowe z jabłkami i śliwkami

Szarlatanka: ukraińskie ciasto z jabłkami

Składniki

6 szklanek obranych i pokrojonych w cienkie plasterki jabłek, czyli około 3 dużych jabłek lub 6 małych jabłek

2 1/2 szklanki cukru

4 łyżeczki cynamonu

3 szklanki przesianej mąki

1 płaska łyżka proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki soli

4 duże jajka

1/2 szklanki jasnobrązowego cukru trzcinowego

1 szklanka oleju

1/2 szklanki soku pomarańczowego lub cydru jabłkowego lub białego wina

2 1/2 łyżeczki wanilii

oraz duża okrągła forma tortowa

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Wymieszaj plasterki jabłka z cynamonem i 1 szklanką cukru. Odłóż na bok.

W średniej misce wymieszaj suche składniki. Odłóż na bok.

Ubij jajka z pozostałym cukrem i cukrem trzcinowym.

Na przemian dodawaj suche składniki oraz sok pomarańczowy i olej do masy jajecznej, mieszając aż dobrze się połączą.

Dodaj sok pomarańczowy i wanilię ubijaj jeszcze przez 1 minutę.

Wlej jedną trzecią ciasta do wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką formy.

Ułóż równomiernie jedną trzecią plasterków jabłka na cieście.

Ponownie wlej jedną trzecią ciasta, następnie powtórz warstwę jabłek, następnie wlej pozostałe ciasto i rozłóż ostatnią warstwą jabłek.

Ciasto skropić syropem cynamonowo-cukrowym, który zebrał się w misce pod jabłkami.

Piec w temperaturze 180°C przez 1 godzinę i 15 minut lub do momentu, gdy drewniany patyczek wbity w środek ciasta wyjdzie czysty.

Pozostawić ciasto do ostygnięcia w formie na ruszcie przez 20-25 minut, a następnie wyjąć ciasto na ruszt do całkowitego ostygnięcia.

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: Kuchnia kresowa z Podlasia (wyd. Benkowski, 2006), Polska Księga ...

więcej