Łatwe ciasto śliwkowe teściowej: tak pyszne, że wszyscy błagają o przepis

Łatwe ciasto śliwkowe teściowej: tak pyszne, że wszyscy błagają o przepis
Autor: Shutterstock Puszyste ciasto bogato usiane kawałkami śliwek 
łatwy
30 min
4

Jak mawia moja legalna teściowa, trzeba mieć trochę szczęścia w życiu. Ja mam, bo spotkałam teściową idealną, czyli Dzidzię. Dzidzia jest kobietą przemądrą życiowo i niesłychanie życzliwą. Zawsze jest ubrana odpowiednio do sytuacji, wie co podać na przyjęciu, a jej gościnność jest wręcz legendarna. Jest także skarbnicą obłędnych przepisów, którymi dzieli się ze wszystkimi. Oto łatwe ciasto śliwkowe mojej boskiej teściowej! Dziękujemy, Dzidziu!

Wskazówki teściowej, jak upiec idealne ciasto śliwkowe:

Super przepisy na ciasta ze śliwkami:

Sypane ciasto ze śliwkami

Kruchy placek ze śliwkami

Karmelowy placek ze śliwkami do góry nogami

Wiejski placek ze śliwkami: przepis na francuskie ciasto galette

Placek drożdżowy ze śliwkami: najłatwiejszy przepis 

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka posiekanych śliwek bez pestek
  • 1 łyżka mąki pszennej np. tortowej
  • ½ szklanki margaryny
  • 1 szklanka cukru białego
  • ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 2 jajka L
  • 1 ½ szklanki mąki pszennej
  • ½ łyżeczka soli
  • ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ⅓ szklanki jogurtu naturalnego
  • ¼ szklanki brązowego cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej piekarnik do 175°C. Formę do tortów o średnicy 20 cm posmarują masłem lub innym tłuszczem.
  • Pokrojone śliwki przełóż do miski i posyp 1 łyżką mąki, wymieszaj. Odłóż na bok.
  • W dużej misce mikserem elektrycznym ubij margarynę, biały cukier i ekstrakt waniliowy na lekką i puszystą masę. Wbij oba jajka. Zmiksuj na jednorodną masę.
  • Do innej miski przesiej razem 1 1/2 szklanki mąki z solą i sodą oczyszczoną.
  • Wmieszaj suche składniki do masy, na przemian dodając jogurt, aż mieszanina będzie gładka.
  • Lekko wymieszaj obtoczone w mące śliwki i wlej ciasto do przygotowanej formy. Posyp wierzch ciasta brązowym cukrem.
  • Piecz w rozgrzanym piekarniku, aż wykałaczka (patyczek do szaszłyków) wbita w środek bochenka wyjdzie czysta, zajmie to od 45 do 50 minut.
  • Wyjmij z piekarnika i pozostaw w formie przez 10 do 15 minut. Po tym czasie wyjmij ciasto z formy i pozostaw do całkowitego ostudzenia.
Dlaczego warto jeść śliwki?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej