Łatwe ciasto śliwkowe teściowej: tak pyszne, że wszyscy błagają o przepis

Jak mawia moja legalna teściowa, trzeba mieć trochę szczęścia w życiu. Ja mam, bo spotkałam teściową idealną, czyli Dzidzię. Dzidzia jest kobietą przemądrą życiowo i niesłychanie życzliwą. Zawsze jest ubrana odpowiednio do sytuacji, wie co podać na przyjęciu, a jej gościnność jest wręcz legendarna. Jest także skarbnicą obłędnych przepisów, którymi dzieli się ze wszystkimi. Oto łatwe ciasto śliwkowe mojej boskiej teściowej! Dziękujemy, Dzidziu!
1 szklanka posiekanych śliwek bez pestek
1 łyżka mąki pszennej np. tortowej
½ szklanki margaryny
1 szklanka cukru białego
½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
2 jajka L
1 ½ szklanki mąki pszennej
½ łyżeczka soli
¼ łyżeczki sody oczyszczonej
⅓ szklanki jogurtu naturalnego
¼ szklanki brązowego cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Rozgrzej piekarnik do 175°C. Formę do tortów o średnicy 20 cm posmarują masłem lub innym tłuszczem.
Pokrojone śliwki przełóż do miski i posyp 1 łyżką mąki, wymieszaj. Odłóż na bok.
W dużej misce mikserem elektrycznym ubij margarynę, biały cukier i ekstrakt waniliowy na lekką i puszystą masę. Wbij oba jajka. Zmiksuj na jednorodną masę.
Do innej miski przesiej razem 1 1/2 szklanki mąki z solą i sodą oczyszczoną.
Wmieszaj suche składniki do masy, na przemian dodając jogurt, aż mieszanina będzie gładka.
Lekko wymieszaj obtoczone w mące śliwki i wlej ciasto do przygotowanej formy. Posyp wierzch ciasta brązowym cukrem.
Piecz w rozgrzanym piekarniku, aż wykałaczka (patyczek do szaszłyków) wbita w środek bochenka wyjdzie czysta, zajmie to od 45 do 50 minut.
Wyjmij z piekarnika i pozostaw w formie przez 10 do 15 minut. Po tym czasie wyjmij ciasto z formy i pozostaw do całkowitego ostudzenia.
Wskazówki teściowej, jak upiec idealne ciasto śliwkowe:
Super przepisy na ciasta ze śliwkami:
Karmelowy placek ze śliwkami do góry nogami
Wiejski placek ze śliwkami: przepis na francuskie ciasto galette