Kubuś - efektowne ciasto warstwowe z dodatkiem soku marchwiowego
2022-09-01
łatwy
60 min
10
Kubuś to ciasto przygotowywanie na bazie popularnego soku marchwiowego dla dzieci. Jest kilka wersji tego deseru, ja również mam swoja wariację. Ciasto przygotowuję na kakaowym biszkopcie, bo tak bardziej nam odpowiada. Dodatkowo zawsze używam soku z dodatkiem brzoskwini i brzoskwiniowej galaretki, ale można użyć dowolnego soku marchewkowego i dowolnej galaretki w kolorze pomarańczowym.
SKŁADNIKI
- Ciasto
- 4 jajka
- 4 kopiaste łyżki cukru
- 2 kopiaste łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka kakao
- szczypta soli
- Krem 1
- 1 l soku marchwiowego z brzoskwinią
- 3 budynie waniliowe
- Krem 2
- 500 ml śmietanki kremówki
- 1 galaretka brzoskwiniowa
- 250 ml gorącej wody
- Oraz:
- 2 galaretki brzoskwiniowe
- 2 szklanki wrzątku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Oddzielić białka od żółtek, i ubić na sztywną pianę z odrobina soli.
- Do ubitych białek dodawać co ok 1 minutę 1 łyżkę cukru i miksować do rozpuszczenia.
- Następnie dodawać po 1 żółtku i miksować do połączenia.
- Do masy jajecznej przesiać mąkę i kakao, dokładnie wymieszać.
- Przelać do wyłożonej papierem blaszki, piec ok 20 minut w temperaturze 160 st. C, do suchego patyczka.
- Biszkopt wyjąć z piekarnika i odstawić do wystudzenia.
- Budyń ugotować na soku marchwiowym: w szklance soku rozpuścić proszek, resztę soku zagotować.
- Do gotującego się soku dodać roztwór i podgrzewać mieszając, aż zgęstnieje. Masę wyłożyć na biszkopt.
- Tortownicę zawinąć szczelnie folią, aby na wierzchu kremu nie utworzył się kożuch. Odstawić do wystygnięcia.
- Galaretki rozpuścić w połowie zalecanej ilości wrzątku. W oddzielnych naczyniach. Odstawić do całkowitego ostygnięcia.
- Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania, cały czas miksując, wlać cienkim strumieniem wystudzoną 1 galaretkę.
- Masę wyłożyć na ciasto. Pozostałe 2 galaretki wyłożyć na wierzch, gdy zaczną tężeć.
- Ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki, aby dobrze się ścisnęło. Udekorować wg uznania.
Beszamel: Biszkopt idealny – jak go zrobić?