Kruchutki placek z agrestem, migdałami i bezową pianką
2021-07-15
łatwy
40 min
8
Agrest już dojrzewa, więc czas na pyszne ciasta i desery z dodatkiem tych pysznych, choć nieco niedocenianych owoców. Kruchutki placek z agrestem, migdałami i bezową pianką nie jest trudny w przygotowaniu, a rozpływa się w ustach.
SKŁADNIKI
- Ciasto:
- 2,5 szklanki mąki
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 kostki masła
- 0,5 szklanki cukru
- 1 jajko
- szczypta soli
- Nadzienie:
- 1 kg agrestu
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 szklanki białego wina
- 1 szklanka cukru
- 4 łyżki tartej bułki
- 6 białek
- 1 spora garść posiekanych migdałów lub płatków migdałowych
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać jajko, cukier i sól. Wkroić zimne masło.
- Zagnieść elastyczne, jednolite ciasto, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 45 min.
- Agrest przebrać, umyć i osuszyć. Mąkę ziemniaczaną rozrobić z odrobiną białego wina na gładką masę.
- Resztę wina zagotować z cukrem, dodać agrest i gotować 5 minut. Wyjąć agrest, a płyn zagęścić rozrobioną winem mąka ziemniaczaną.
- Roztwór zagotować, zestawić z ognia, dodać ponownie agrest, odstawić.
- Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć nim blaszkę (wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia).
- Podpiec przez q0 minut w temperaturze 100 st.C. Wyjąć z piekarnika.
- Wierzch ciasta posypać tartą bułką i wyłożyć nań masę agrestową, posypać migdałami.
- Białka ubić z odrobiną soli, gdy będą sztywne dodawać partiami cukier.
- Wyłożyć na ciasto, wstawić do piekarnika na 10-15 min (180 st. C)
Beszamel: Agrest - właściwości owoców agrestu i ich zastosowania kulinarne