Kruchutki placek z agrestem, migdałami i bezową pianką

Placek z agrestem
Autor: Shutterstock Placek z agrestem udekorowany świeżymi owocami.
łatwy
40 min
8

Agrest już dojrzewa, więc czas na pyszne ciasta i desery z dodatkiem tych pysznych, choć nieco niedocenianych owoców. Kruchutki placek z agrestem, migdałami i bezową pianką nie jest trudny w przygotowaniu, a rozpływa się w ustach.

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 2,5 szklanki mąki
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 kostki masła
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • Nadzienie:
  • 1 kg agrestu
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 szklanki białego wina
  • 1 szklanka cukru
  • 4 łyżki tartej bułki
  • 6 białek
  • 1 spora garść posiekanych migdałów lub płatków migdałowych

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać jajko, cukier i sól. Wkroić zimne masło.
  • Zagnieść elastyczne, jednolite ciasto, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 45 min.
  • Agrest przebrać, umyć i osuszyć. Mąkę ziemniaczaną rozrobić z odrobiną białego wina na gładką masę.
  • Resztę wina zagotować z cukrem, dodać agrest i gotować 5 minut. Wyjąć agrest, a płyn zagęścić rozrobioną winem mąka ziemniaczaną.
  • Roztwór zagotować, zestawić z ognia, dodać ponownie agrest, odstawić.
  • Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć nim blaszkę (wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia).
  • Podpiec przez q0 minut w temperaturze 100 st.C. Wyjąć z piekarnika.
  • Wierzch ciasta posypać tartą bułką i wyłożyć nań masę agrestową, posypać migdałami.
  • Białka ubić z odrobiną soli, gdy będą sztywne dodawać partiami cukier.
  • Wyłożyć na ciasto, wstawić do piekarnika na 10-15 min (180 st. C)
Beszamel: Agrest - właściwości owoców agrestu i ich zastosowania kulinarne
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek kulinarnych "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Miłośniczka dobrej kuchni i prostych przepisów. Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z …

więcej