Kruche ciasto z budyniową pianką i rabarbarem
2021-05-19
łatwy
50 min
4
Kruche ciasto z budyniową pianką i rabarbarem jest lekkie i aromatyczne. Znakomicie pasuje do popołudniowej herbatki w ogrodzie. MAsa budyniowa jest lekka i delikatna, a rabarbar nadaje deserowi orzeźwiającego charakteru.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- Ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 kostka masła
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 2 żółtka
- 1 łyżka śmietany
- 0,5 kg rabarbaru
- Masa:
- 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru
- 5 białek
- 1 szklanka cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 0,5 szklanki oleju
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, posiekać z masłem, dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto.
- Gdy ciasto będzie jednolite i gładkie zawinąć w folię i włożyć do lodówki na minimum godzinę.
- Większy kawałek ciasta rozwałkować i wyłożyć nim wysmarowaną tłuszczem blachę (ok. 25 cm).
- Wstawić do piekarnika nagrzanego 190 st.C. na 20 min. Wyjąć z pieca i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
- Z białek ubić pianę i cały czas miksując dodawać po trochu cukier i cukier waniliowy. Gdy się rozpuści dodawać po trochu budyń a na koniec cienka stróżką wlać olej.
- Dokładnie połączoną masę wyłożyć na wystudzony całkowicie spód ciasta. Na niej ułożyć pokrojony w kawałki rabarbar. Na wierzch zetrzeć na tarce o dużych oczkach resztę ciasta.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st.C na 40 min.
Rabarbar - jakie ma właściwości? Dlaczego warto jeść rabarbar?