Kruche ciasto z budyniem i rabarbarem - najlepszy letni deser
2023-05-23
łatwy
35 min
8
Dieta wegetariańska
Kruche ciasto z budyniem i rabarbarem to mój ulubiony wczesnoletni deser. Kruchutki spód, kremowy, aksamitny i słodki budyń i kwaskowy, orzeźwiający rabarbar to połączenie niemal idealne. Do tego filiżanka kawy i mam wszystko, czego potrzebuję.
SKŁADNIKI
- 2 szklanki mąki
- 1 kostka masła
- 2 żółtka
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 2 budynie waniliowe bez cukru
- 2,5 szklanki mleka
- 2 łyżki cukru
- 500 g rabarbaru
- 1 łyżeczka cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę pomieszać z cukrem pudrem, dodać żółtka i kawałki masła. Siekać aż zrobią się grudki, a następnie szybko zagnieść gładkie ciasto.
- Ciasto włożyć w woreczek foliowy i włożyć do lodówki na ok 60 min. Wyjąć, odciąć 1/3 i odłożyć do zamrażalnika.
- Budyń rozmieszać w niewielkiej ilości zimnego mleka, resztę mleka zagotować z cukrem.
- Gdy mleko zacznie wrzeć dodać rozpuszczony proszek i zagotować energicznie mieszając.
- Budyń wyjdzie bardzo gęsty. Gotowy odstawić do ostygnięcia.
- Schłodzonym ciastem wyłożyć dno formy do pieczenia o średnicy ok. 25 cm. Ponakłuwać wierzch widelcem.
- Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. na 15 minut.
- W tym czasie umyć, osuszyć i pokroić rabarbar, oprószyć go niewielką ilością cukru
- Podpieczone ciasto wyjąć, wyłożyć na nie budyń, a następnie ułożyć rabarbar.
- Całość przykryć startym na tarce zamrożonym ciastem.
- Wstawić ponownie do piekarnika i piec ok. 50 minut.
Rabarbar - jakie ma właściwości? Dlaczego warto jeść rabarbar?
Zajrzy do galerii poniżej i zobacz inne, atrakcyjne przepisy na ciasta z rabarbarem