Kruche ciasto z budyniem i rabarbarem - najlepszy letni deser

Kruche ciasto z  budyniem i rabarbarem - najlepszy letni deser
Autor: Shutterstock Kruche ciasto z budyniem i rabarbarem cudownie łączy różne smaki, aromaty i tekstury
łatwy
35 min
8

Dieta wegetariańska

Kruche ciasto z budyniem i rabarbarem to mój ulubiony wczesnoletni deser. Kruchutki spód, kremowy, aksamitny i słodki budyń i kwaskowy, orzeźwiający t=rabarbar to połączenie niemal idealne. Do tego filiżanka kawy i mam wszystko, czego potrzebuję.

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki mąki
  • 1 kostka masła
  • 2 żółtka
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 2 budynie waniliowe bez cukru
  • 2,5 szklanki mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 500 g rabarbaru
  • 1 łyżeczka cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę pomieszać z cukrem pudrem, dodać żółtka i kawałki masła. Siekać aż zrobią się grudki, a następnie szybko zagnieść gładkie ciasto.
  • Ciasto włożyć w woreczek foliowy i włożyć do lodówki na ok 60 min. Wyjąć, odciąć 1/3 i odłożyć do zamrażalnika.
  • Budyń rozmieszać w niewielkiej ilości zimnego mleka, resztę mleka zagotować z cukrem.
  • Gdy mleko zacznie wrzeć dodać rozpuszczony proszek i zagotować energicznie mieszając.
  • Budyń wyjdzie bardzo gęsty. Gotowy odstawić do ostygnięcia.
  • Schłodzonym ciastem wyłożyć dno formy do pieczenia o średnicy ok. 25 cm. Ponakłuwać wierzch widelcem.
  • Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. na 15 minut.
  • W tym czasie umyć, osuszyć i pokroić rabarbar, oprószyć go niewielką ilością cukru
  • Podpieczone ciasto wyjąć, wyłożyć na nie budyń, a następnie ułożyć rabarbar.
  • Całość przykryć startym na tarce zamrożonym ciastem.
  • Wstawić ponownie do piekarnika i piec ok. 50 minut.
Rabarbar - jakie ma właściwości? Dlaczego warto jeść rabarbar?
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej