Krakowskie małdrzyki, czyli serowe placuszki na słodko
2022-01-21
łatwy
30 min
4
Krakowskie małdrzyki są jak mini serniczki smażone na patelni. Łatwo je przygotować, smakują wybornie, można podać je na deser, śniadanie lub kolację.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska i Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 0,5 kg twarogu
- 1 żółtko
- 1 jajko
- łyżka masła
- łyżka mąki
- 0,5 opakowania cukru waniliowego
- masło do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ser mielić w maszynce do mięsa, dodać żółtko, jajko, masło i cukier waniliowy.
- Składniki wymieszać, dodać mąkę i wyrobić gładkie ciasto.
- Placuszki wykładać łyżką na rozgrzane na patelni masło, smażyć na złoto.
- Podawać posypane cukrem pudrem, posmarowane konfiturą lub obłożone świeżymi owocami.