Jogurtowe ciasto z porzeczkami i kruszonką: przepis

2017-07-03
Jogurtowe ciasto z porzeczkami i kruszonką: przepis
Autor: pixabay.com Lekkie, jogurtowe ciasto z porzeczkami i kruszonką.
łatwy
25 min
4

Porzeczki są smaczne. a do tego bardzo zdrowe. Ich ciekawy, kwaskowaty smak doskonale sprawdza się w połączeniu ze słodyczą ciasta. Podajemy przepis na lekkie ciasto jogurtowe z porzeczkami i kruszonką - idealny deser na letnie popołudnie.

Tarta z czerwonymi porzeczkami

Drożdżowe muffinki czekoladowe z porzeczkami

Beza z porzeczkami

Kokosanka z kremem z serka mascarpone i czerwonymi porzeczkami

Składniki

CIASTO:

mały jogurt naturalny

2 i ½ szklanki mąki

1 szklanka cukru

1 łyżeczka cukru waniliowego

1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia

3 jaja

½ szklanki oleju

2 i ½ szklanki porzeczek

KRUSZONKA:

50 g masła

¼ szklanki cukru,

½ szklanki mąki

1 łyżeczka cukru waniliowego.

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Przygotuj ciasto na kruszonkę i włóż je do lodówki na 10 minut.

Kiedy ciasto na kruszonkę będzie się chłodzić, przygotuj spód ciasta. Składniki delikatnie wymieszaj na gładką masę i wlej do formy nasmarowanej tłuszczem.

Na masę wysyp owoce, a na nie zetrzyj na grubej tarce schłodzone ciasto na kruszonkę.

Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 45 minut.