Jogurtowe ciasto z porzeczkami i kruszonką: przepis
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Porzeczki są smaczne. a do tego bardzo zdrowe. Ich ciekawy, kwaskowaty smak doskonale sprawdza się w połączeniu ze słodyczą ciasta. Podajemy przepis na lekkie ciasto jogurtowe z porzeczkami i kruszonką - idealny deser na letnie popołudnie.
Tarta z czerwonymi porzeczkami
Drożdżowe muffinki czekoladowe z porzeczkami
Beza z porzeczkami
Kokosanka z kremem z serka mascarpone i czerwonymi porzeczkami
SKŁADNIKI
- CIASTO:
- mały jogurt naturalny
- 2 i ½ szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 jaja
- ½ szklanki oleju
- 2 i ½ szklanki porzeczek
- KRUSZONKA:
- 50 g masła
- ¼ szklanki cukru,
- ½ szklanki mąki
- 1 łyżeczka cukru waniliowego.
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przygotuj ciasto na kruszonkę i włóż je do lodówki na 10 minut.
- Kiedy ciasto na kruszonkę będzie się chłodzić, przygotuj spód ciasta. Składniki delikatnie wymieszaj na gładką masę i wlej do formy nasmarowanej tłuszczem.
- Na masę wysyp owoce, a na nie zetrzyj na grubej tarce schłodzone ciasto na kruszonkę.
- Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 45 minut.