Kokosanka z kremem z serka mascarpone i czerwonymi porzeczkami

2021-03-29
Kokosanka z porzeczkami
Autor: Shutterstock Kokosanka z czerwonymi porzeczkami to rewelacyjne połączenie słodkiego smaku ciastka kokosowego z kwaskowatością porzeczek.
łatwy
50 min
4

Słodki smak kokosanki w połączeniu z kremem z serka mascarpone i kwaskowatymi porzeczkami to doskonały pomysł na pyszne ciasto. Podajemy sprawdzony przepis na deser z sezonowymi owocami.

Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna ŚmiałekAdrianna Ewa Stawska i Anna Szubińska

 

Polecmy również:

Babeczki z porzeczkami

Ciasto z bezą porzeczkową

Tarta z czerwonymi porzeczkami

Jogurtowe ciasto z porzeczkami i kruszonką

Drożdżowe muffinki czekoladowe z porzeczkami

SKŁADNIKI

  • CIASTO:
  • 3 jajka
  • kostka masła
  • 5-6 łyżek mleka
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 3/4 szklanki wiórków kokosowych
  •  
  • NADZIENIE:
  • 400 ml śmietany kokosowej
  • serek mascarpone
  • 2 łyżki żelatyny
  • 1/2 kg czerwonych porzeczek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Masło rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do przestudzenia.
  • Przesiewamy mąkę i dodajemy do niej wszystkie suche składniki na ciasto.
  • Dodajemy masło, jajka i mleko, dokładnie mieszamy.
  • Przelewamy masę na blachę wysmarowaną tłuszczem i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 40 minut. Studzimy.
  • Ubijamy śmietanę kokosową i dodajemy do niej rozpuszczoną żelatynę oraz serek mascarpone. Delikatnie rozprowadzamy masę po cieście.
  • Całość obsypujemy czerwonymi porzeczkami.