Jogurtowe ciasto z morelami: tak dobrego placka jeszcze nie jedliście

Jogurtowe ciasto z morelami
Autor: Shutterstock Jogurtowe ciasto z morelami - idealne na podwieczorek w ogrodzie
łatwy
30 min
4

Ciasto z morelami to pyszny deser na lato. Świeże owoce i słodkie ciasto na bazie jogurtu doskonale do siebie pasują. Po upieczeniu otrzymujemy najlepszy na świecie placek ze śliwkami. Subtelny i świeży w smaku. Poleca gorąco! 

Więcej doskonałych przepisów na ciasto z morelami

Ciasto na maślance z morelami i jeżynami: przepis na słodki deser

Olejowa babka z morelami: przepis na łatwe ciasto owocowe

Tarta z morelami: przepis łatwy i tani

Tarta morelowa: sprawdzony przepis na wykwintny placek z morelami

SKŁADNIKI

  • 3 jaja, białka i żółtka oddzielnie
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego oraz jeszcze trochę do natłuszczenia formy
  • 1/4 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 szczypta soli
  • 1 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 6-8 świeżych moreli, przekrojonych na pół i pozbawionych pestek
  • 3 łyżki cukru pudru do posypania
  • 3 łyżki miodu do dekoracji opcjonalnie
  • 1 okrągła forma o średnicy 28 cm

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej piekarnik do 180°C. Formę posmaruj olejem i odstaw na później. 
  • Ubij żółtka z cukrem do uzyskania puszystej, jasnej masy.  Następnie dodaj olej, jogurt, ekstrakt waniliowy i sól, dobrze wymieszaj.
  • W innej misce ubij białka, aż przy wyjmowaniu trzepaczki będą się tworzyć miękkie szczyty. Odłóż na bok. 
  • Do masy żółtkowej dodaj mąki i wymieszaj do połączenia składników. Dodaj pianę z białek i delikatnie wymieszaj. 
  • Wylej ciasto na przygotowaną formę, a następnie ułóż na wierzchu połówki moreli, przekrojem do góry. Piecz przez 25 do 35 minut lub do momentu, aż ciasto będzie zarumienione i upieczone po środku.
  • Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem i ewentualnie skrop miodem. 
Tajemnica idealnego ciasta kruchego
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej