Ciasto FILADELFIA - boskie ciasto bez pieczenia z masą serową i wiśniami z kompotu
Ciasto na maślance z morelami i jeżynami: przepis na słodki deser

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Puszysty placek z morelami i jeżynami najlepszy wybór na podwieczorek w środku lata
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 30 MINUT
Porcja dla: 6 OSÓB
Ciasto na maślance z morelami i jeżynami to łatwy przepis na słodki deser. Tłuszczowy biszkopt na bazie oleju i maślanki jest pulchny i smakuje niebiańsko. Połączenie wyrazistych moreli i soczystych jeżyn zamienia zwykły placek z owocami w odświętne ciasto.
Składniki
4 jajka
200 ml maślanki
100 ml oleju
380 g mąki pszennej
200 g cukru
2 budynie waniliowe bez cukru
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
20 g masła lub margaryny do przygotowania formy
300 g moreli
200 g jeżyn
1 szczypta soli
cukier puder do oprószenia ciasta
Przygotowanie krok po kroku:
Jajka rozkłócić ze szczyptą soli. Dodać cukier i wymieszać. Wlać maślankę i olej, zmiksować.
Dodać porcjami mąkę, budyń waniliowy i proszek do pieczenia, wymieszać na jednolitą masę.
Formę wysmarować masłem, przelać ciasto, na wierzchu ułożyć połówki moreli i jeżyny.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec 40 minut.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska