Tarta morelowa: sprawdzony przepis na wykwintny placek

2021-03-29
Tarta morelowa: sprawdzony przepis na wykwintny placek
Autor: thinkstockphotos.com Tarta morelowa świetnie sprawdza się w roli deseru lub podwieczorku.
średni
25 min
4

Tarta morelowa z kremem migdałowym to klasyka kuchni francuskiej. Tę wyśmienitą tartę można przyrządzać o każdej porze roku, gdyż świeże owoce można zastąpić morelami z puszkami. Tarta zawsze będzie doskonała.

Podczas podpiekania dno ciasta może ulec deformacji, dlatego przed pieczeniem ciasto przykrywa się papierem do pieczenia i obciąża ceramicznymi (lub prawdziwymi) fasolkami. 

SKŁADNIKI

  • 1 placek mrożonego ciasta francuskiego
  • 30 g płatków migdałowych, uprażonych
  • 180 g połówek moreli, świeżych lub konserwowych (dobrze osączonych)
  • 2 łyżki dżemu morelowego
  • 50 g masła o temperaturze pokojowej
  • 50 g cukru
  • 1 jajko, lekko roztrzepane
  • 50 g zmielonych migdałów
  • 1 łyżka mąki
  • 1-2 łyżeczki rumu lub zapach rumowy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wysmarować miękkim masłem płytką formę z wyjmowanym dnem o średnicy 20 cm. Rozgrzać piekarnik do 220°C.
  • Na stolnicy posypanej mąką rozwałkować rozmrożone ciasto francuskie na placek, pasujący do przygotowanej formy. Wyłożyć formę ciastem, nadmiar ciasta na brzegach obciąć, następnie chłodzić w lodówce 30 minut.
  • Wyłożyć ciasto papierem, posypać ziarnami fasoli lub specjalnymi ceramicznymi fasolkami i piec 20 minut. Następnie zdjąć papier razem z fasolą i piec kolejne 8 minut. 
  • Ciasto wyjąć, aby przestygło. Nakryć czystą ściereczką. Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 180°C.
  • Zrobić krem migdałowy. Utrzeć masło z cukrem na białą, puszystą masę. Stopniowo dodawać roztrzepane jajko. Wymieszać z mielonymi migdałami, mąką i rumem.
  • Spód ciasta posypać płatkami migdałów, aby nie rozmiękało, następnie nałożyć i lekko rozsmarować krem migdałowy. Wygładzić powierzchnię kremu łyżką, uprzednio zamoczoną w wodzie.
  • Na krem migdałowy położyć połówki moreli, skórką do góry.
  • Piec 35-40 minut, aż krem migdałowy będzie złocisty i puszysty. Ostrożnie wyjąć z foremki i ostudzić na drucianej siatce.
  • Na koniec przygotować glazurę. Na małej patelni rozpuścić dżem morelowy z 1 łyżką wody. Gdy powstanie gładka masa, przecedzić ją. Pędzelkiem nałożyć cienką warstwę na powierzchnię schłodzonej tarty. Podawać na zimno.