Intensywnie czekoladowe ciasto ze słonym karmelem. To prawdziwe niebo w gębie

Dieta wegetariańska
Masz ochotę na coś słodkiego do kawy? Wypróbuj ten przepis na przepyszne i wilgotne ciasto czekoladowe ze słonym karmelem. Smakuje obłędnie, wygląda pięknie i jest proste w przygotowaniu. Ten deser szybko znajdzie miejsce wśród ulubionych.
Pyszne ciasto jak z cukierni. Każdy sobie z nim poradzi
Przepyszne ciasto czekoladowe ze słonym karmelem to połączenie idealne. Głęboki i intensywny smak czekolady świetnie pasuje do maślanego karmelu ze słoną nutą. Ten kontrast tworzy nam przepyszny deser, który smakuje wspaniale w każdym kęsie.
To nie jest zwykłe ciasto czekoladowe. Dzięki temu, że łączymy tu ze sobą rozpuszczoną czekoladę i kakao, mamy coś pomiędzy klasycznym ciastem czekoladowym, a brownie. Nasz deser wychodzi miękki, wilgotny, ale nie bardzo ciężki.
Ten przepis można również bardzo łatwo modyfikować. Choć słony karmel jest prawdziwym hitem ostatnich lat, to nie każdemu jest z nim do smaku. Jeśli chcemy możemy, zamiast tego przygotować zwykły karmel, wykorzystać masę krówkową lub przygotować krem śmietankowy.
To ciasto wygląda i smakuje jak z cukierni, a nie potrzebujemy wielkich umiejętności, by je przygotować. Wystarczy kilka składników i chwila czasu. Jedyne co może pójść nie tak, to karmel. Wymaga on bowiem sporo uwagi i musimy być ostrożni podczas jego przygotowanie.
SKŁADNIKI
- Ciasto:
- 200 g gorzkiej czekolady min. 60 proc.
- 180 g masła
- 200 g cukru
- 4 jajka
- 150 g mąki pszennej
- 30 g kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 120 ml mleka lub maślanki
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- Słony karmel:
- 200 g cukru
- 90 g miękkiego masła
- 120 ml śmietanki kremówki 30–36 proc.
- 1 łyżeczka soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni.
- Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej razem z masłem.
- W osobnej misce ubijamy jajka z cukrem.
- Dodajemy przestygniętą czekoladę z masłem, wanilię i mleko.
- Całość dokładnie mieszamy.
- Dodajemy mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól.
- Całość mieszamy i przelewamy formy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Pieczemy około 40 minut.
- Do garnka z grubym dnem wsypujemy cukier.
- Podgrzewamy, aż całkowicie się rozpuści i zmieni kolor na bursztynowy.
- Dodajemy masło i energicznie mieszamy.
- Powoli wlewamy śmietankę, cały czas mieszając.
- Zdejmujemy z ognia i dodajmy sól.
- Odstawiamy do ostygnięcia.
- Kiedy ciasto wystygnie, polewamy je słonym karmelem.