Intensywnie czekoladowe ciasto ze słonym karmelem. To prawdziwe niebo w gębie

Intensywnie czekoladowe ciasto ze słonym karmelem. To prawdziwe niebo w gębie
Autor: Shutterstock.com Intensywnie czekoladowe ciasto ze słonym karmelem. To prawdziwe niebo w gębie
łatwy
20 min
8

Dieta wegetariańska

Masz ochotę na coś słodkiego do kawy? Wypróbuj ten przepis na przepyszne i wilgotne ciasto czekoladowe ze słonym karmelem. Smakuje obłędnie, wygląda pięknie i jest proste w przygotowaniu. Ten deser szybko znajdzie miejsce wśród ulubionych.

Pyszne ciasto jak z cukierni. Każdy sobie z nim poradzi

Przepyszne ciasto czekoladowe ze słonym karmelem to połączenie idealne. Głęboki i intensywny smak czekolady świetnie pasuje do maślanego karmelu ze słoną nutą. Ten kontrast tworzy nam przepyszny deser, który smakuje wspaniale w każdym kęsie.

To nie jest zwykłe ciasto czekoladowe. Dzięki temu, że łączymy tu ze sobą rozpuszczoną czekoladę i kakao, mamy coś pomiędzy klasycznym ciastem czekoladowym, a brownie. Nasz deser wychodzi miękki, wilgotny, ale nie bardzo ciężki. 

Ten przepis można również bardzo łatwo modyfikować. Choć słony karmel jest prawdziwym hitem ostatnich lat, to nie każdemu jest z nim do smaku. Jeśli chcemy możemy, zamiast tego przygotować zwykły karmel, wykorzystać masę krówkową lub przygotować krem śmietankowy.

To ciasto wygląda i smakuje jak z cukierni, a nie potrzebujemy wielkich umiejętności, by je przygotować. Wystarczy kilka składników i chwila czasu. Jedyne co może pójść nie tak, to karmel. Wymaga on bowiem sporo uwagi i musimy być ostrożni podczas jego przygotowanie.

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 200 g gorzkiej czekolady min. 60 proc.
  • 180 g masła
  • 200 g cukru
  • 4 jajka
  • 150 g mąki pszennej
  • 30 g kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 120 ml mleka lub maślanki
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • Słony karmel:
  • 200 g cukru
  • 90 g miękkiego masła 
  • 120 ml śmietanki kremówki 30–36 proc.
  • 1 łyżeczka soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni.
  • Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej razem z masłem.
  • W osobnej misce ubijamy jajka z cukrem.
  • Dodajemy przestygniętą czekoladę z masłem, wanilię i mleko.
  • Całość dokładnie mieszamy.
  • Dodajemy mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól.
  • Całość mieszamy i przelewamy formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Pieczemy około 40 minut.
  • Do garnka z grubym dnem wsypujemy cukier.
  • Podgrzewamy, aż całkowicie się rozpuści i zmieni kolor na bursztynowy.
  • Dodajemy masło i energicznie mieszamy.
  • Powoli wlewamy śmietankę, cały czas mieszając.
  • Zdejmujemy z ognia i dodajmy sól.
  • Odstawiamy do ostygnięcia.
  • Kiedy ciasto wystygnie, polewamy je słonym karmelem.
Ciasto czekoladowe
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej