Francuska tarta cytrynowa: przepis

2021-03-29
Marek Lewoc
jak_zrobic_francuska_tarte_cytrynowa.jpg
Autor: photos.com Francuska tarta cytrynowa to znakomity  deser o ciekawym zbalansowanym smaku
średni
35 min
4

Kruchy spód i kwaśno-słodki krem, czasami jeszcze przykryty kruchą bezą – temu nie można się oprzeć. Dowiedz się jak przyrządzić ten pyszny francuski deser. Podpowiadamy, jak zrobić tartę cytrynową.

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 120 g masła
  • 75 g cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 250 g mąki

    Krem cytrynowy:
  • 4 jajka
  • 150 g cukru
  • 85 ml soku z cytryny
  • 2 łyżki startej skórki cytrynowej

    Beza:
  • 4 białka
  • 250 g drobnego cukru
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ciasto: Zimne masło siekamy na jak najdrobniejsze kawałki, mieszamy z mąką i cukrem. Dodajemy 3 żółtka i zagniatamy szybko ciasto o konsystencji miękkiej plasteliny. Jeżeli za bardzo się lepi, możemy dosypać trochę mąki, jeżeli jest za twarde, dodać łyżkę wody.
  • Z gotowego ciasta formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.
  • Przygotowanie kremu: W garnku na małym ogniu podgrzewamy sok z cukrem i skórką cytrynową. Gdy cukier się rozpuści, powoli dodajemy rozkłócone jajka, cały czas intensywnie mieszając.
  • Gdy tylko masa zgęstnieje (powinna mieć konsystencję budyniu), zdejmujemy garnek z kuchenki.
  • Przygotowanie tarty: Schłodzone ciasto wałkujemy na oprószonej mąką stolnicy na placek grubości 5 milimetrów. Rozwałkowane ciasto nawijamy na wałek, przenosimy nad formę na tartę i wykładamy naczynie, tak by ciasto wystawało ponad jego brzegi. Lekko dociskamy do dna i brzegów. Nadmiar ciasta usuwamy lub wyklejamy nim ewentualne ubytki. Nakłuwamy ciasto widelcem w kilku miejscach.
  • Wylepioną ciastem formę ponownie wkładamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie na wierzchu ciasta układamy obciążenie – folię aluminiową lub papier pergaminowy z ceramicznymi kulkami, fasolą, grochem lub innym balastem, który sprawi, że ciasto nie wybrzuszy się podczas pieczenia i nie spłynie z brzegów formy. Wstawiamy na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 160ºC, a następnie usuwamy obciążenie i pieczemy ciasto jeszcze przez 20 minut.
  • Po tym czasie na wierzch tarty nakładamy krem cytrynowy. Ubijamy sztywną pianę z białek i szczypty soli, powoli dodając cukier. Masę układamy na kremie cytrynowym, wstawiamy ponownie do piekarnika nastawionego na 140ºC na 20 minut.
  • Bezę powinno się nie piec, lecz suszyć, by po wyjęciu stała się chrupiąca, dlatego drzwiczki piekarnika powinniśmy zostawić minimalnie uchylone. Upieczone ciasto musi lekko przestygnąć, by przy podawaniu się nie rozpadło.
Marek Lewoc