Fantastyczne placki ziemniaczane ze szpinakową jajecznicą

placki ziemniaczane ze szpinakową jajecznicą
Autor: Shutterstock Placki ziemniaczane z pyszną szpinakową jajecznicą smakują wybornie.
łatwy
30 min
4

Placki ziemniaczane można podawać na wiele sposobów, w każdej formie mają swoich zwolenników. My proponujemy znakomite bliny podane ze szpinakową jajecznicą. Palce lizać.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1/2 kg ziemniaków
  • 400 g szpinaku
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 jajka
  • 3 łyżki masła
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka mleka
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę obrać i zetrzeć na małych oczkach tarki.
  • Ziemniaki wymieszać z cebulą, mąką oraz szczyptą soli i pieprzu. Na patelni rozgrzać olej i usmażyć placki.
  • Po usmażeniu placki odstawić w ciepłe miejsce.
  • Szpinak obgotować przez 5 minut w osolonej wodzie, a następnie osączyć i posiekać. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
  • Jajka ubić z mlekiem, solą i pieprzem, wymieszać ze szpinakiem i usmażyć na rozgrzanym maśle. Szpinakową jajecznicę podawać na plackach ziemniaczanych.