Fantastyczne placki ziemniaczane ze szpinakową jajecznicą
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Placki ziemniaczane można podawać na wiele sposobów, w każdej formie mają swoich zwolenników. My proponujemy znakomite bliny podane ze szpinakową jajecznicą. Palce lizać.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1/2 kg ziemniaków
- 400 g szpinaku
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 4 jajka
- 3 łyżki masła
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżka mleka
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę obrać i zetrzeć na małych oczkach tarki.
- Ziemniaki wymieszać z cebulą, mąką oraz szczyptą soli i pieprzu. Na patelni rozgrzać olej i usmażyć placki.
- Po usmażeniu placki odstawić w ciepłe miejsce.
- Szpinak obgotować przez 5 minut w osolonej wodzie, a następnie osączyć i posiekać. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Jajka ubić z mlekiem, solą i pieprzem, wymieszać ze szpinakiem i usmażyć na rozgrzanym maśle. Szpinakową jajecznicę podawać na plackach ziemniaczanych.