Dotyk anioła - ciasto, które czaruje i kusi

Dotyk anioła - ciasto, które czaruje i kusi
Autor: Shutterstock Dotyk anioła to ciasto bardzo smaczne, efektowne i łatwe do przygotowania
łatwy
50 min
8

Dotyk anioła to ciasto, które  przygotujesz bez problemu. Łatwe a jednocześnie pyszne, zasmakuje zwłaszcza tym, którzy  lubią wiórki kokosowe. Zamiast  cytrynowym ponczem warto je nasączyć sokiem ananasowym - będzie wtedy jeszcze smaczniejsze.

SKŁADNIKI

  • Biszkopt:
  • 4 duże jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oleju
  • Masa:
  • 500 g gęstej, kwaśnej śmietany 18%
  • 200 g białej czekolady
  • 2 opakowania śmietan-fixu
  • 200 g wiórków kokosowych + 50 g do posypania gotowego ciasta
  • do nasączenia - 1 szklanka wody z cukrem i sokiem z całej cytryny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo dodajemy cukier i ubijamy, aż całkowicie się rozpuści.
  • Dodajemy po 1 żółtku i ubijamy na wolniejszych obrotach. Wlewamy olej.
  • Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Suche składniki delikatnie łączymy z masą jajeczną za pomocą szpatułki.
  • Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30-35 minut.
  • Po przestudzeniu kroimy na dwa blaty. Dolny blat wkładamy z powrotem do formy, nasączamy połową ponczu cytrynowego.
  • Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej. Do miski z przestudzoną, ale wciąż płynną czekoladą dodajemy śmietanę - po 1 łyżce. Mieszamy do połączenia.
  • Wsypujemy śmietan-fix. Miksujemy krótko na niskich obrotach, tylko do zgęstnienia masy. Na końcu dodajemy wiórki kokosowe, mieszamy.
  • Na nasączonym blacie biszkoptowym rozprowadzamy 3/4 kremu, wyrównujemy. Przykrywamy drugim blatem, który też nasączamy. Wierzch smarujemy pozostałym kremem.
  • Posypujemy podprażonymi na suchej, rozgrzanej patelni wiórkami kokosowymi.
Beszamel: Biszkopt idealny – jak go zrobić?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej