Dotyk anioła - ciasto, które czaruje i kusi
2022-05-07

łatwy
50 min
8
Dotyk anioła to ciasto, które przygotujesz bez problemu. Łatwe a jednocześnie pyszne, zasmakuje zwłaszcza tym, którzy lubią wiórki kokosowe. Zamiast cytrynowym ponczem warto je nasączyć sokiem ananasowym - będzie wtedy jeszcze smaczniejsze.
SKŁADNIKI
- Biszkopt:
- 4 duże jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 łyżki oleju
- Masa:
- 500 g gęstej, kwaśnej śmietany 18%
- 200 g białej czekolady
- 2 opakowania śmietan-fixu
- 200 g wiórków kokosowych + 50 g do posypania gotowego ciasta
- do nasączenia - 1 szklanka wody z cukrem i sokiem z całej cytryny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo dodajemy cukier i ubijamy, aż całkowicie się rozpuści.
- Dodajemy po 1 żółtku i ubijamy na wolniejszych obrotach. Wlewamy olej.
- Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Suche składniki delikatnie łączymy z masą jajeczną za pomocą szpatułki.
- Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30-35 minut.
- Po przestudzeniu kroimy na dwa blaty. Dolny blat wkładamy z powrotem do formy, nasączamy połową ponczu cytrynowego.
- Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej. Do miski z przestudzoną, ale wciąż płynną czekoladą dodajemy śmietanę - po 1 łyżce. Mieszamy do połączenia.
- Wsypujemy śmietan-fix. Miksujemy krótko na niskich obrotach, tylko do zgęstnienia masy. Na końcu dodajemy wiórki kokosowe, mieszamy.
- Na nasączonym blacie biszkoptowym rozprowadzamy 3/4 kremu, wyrównujemy. Przykrywamy drugim blatem, który też nasączamy. Wierzch smarujemy pozostałym kremem.
- Posypujemy podprażonymi na suchej, rozgrzanej patelni wiórkami kokosowymi.
Beszamel: Biszkopt idealny – jak go zrobić?