Czekoladowe ciasto z pigwą: przepis na ciasto z pigwą
2021-03-29
średni
45 min
4
Czekoladowe ciasto z pigwą to pyszny deser na zakończenie uroczystego obiadu. Lekkie ciasto o strukturze sufletu skrywa soczystą pigwę. Owoce pigwy należy wcześniej ugotować w syropie, ponieważ są dość twarde. Pigwa ma jednak niezrównany smak, niepodobny do żadnego innego owocu. Czekoladowe ciasto świetnie smakuje z miętową herbatą, która podkreśla jego słodycz i głębię.
SKŁADNIKI
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Z wody, cukru oraz rozciętej wzdłuż wanilii przygotować syrop.
- Pigwę obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w grubą kostkę. Cytrynę pokroić w plasterki.
- Na wrzący syrop wrzucić pigwę i cytrynę. Gotować do miękkości.
- Pigwę wyjąć, odcedzić i odstawić. Syrop wykorzystać do przygotowania napoju, rozcieńczając go przegotowaną wodą do oczekiwanej słodyczy.
- W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę i masło. Odstawić.
- Żółtka oddzielić od białek. Żółtka z połową cukru utrzeć na gładką masę. Dolewać po trochu rozpuszczoną czekoladę i mieszać. Na koniec dodać śmietanę.
- Białka ubić na sztywną pianę.
- Do ciasta dodać 1/3 piany z białek, łyżkę mąki i kakao, wymieszać. Dodać kolejną porcję piany, mąkę i kakao. Postępować dalej do wyczerpania składników.
- Do ciasta dodać kawałki osączonej pigwy.
- Ciasto przełożyć do formy wyłożonej pergaminem. Piec w temperaturze 160°C przez 45-50 minut.
- Podawać do kawy lub miętowej herbaty.