Czekoladowe ciasto z pigwą: przepis na ciasto z pigwą

Czekoladowe ciasto z pigwą: przepis na ciasto z pigwą
Autor: thinkstockphotos.com Czekoladowe ciasto z soczystą pigwą uświetni rodzinne spotkanie przy stole. 
średni
45 min
4

Czekoladowe ciasto z pigwą to pyszny deser na zakończenie uroczystego obiadu. Lekkie ciasto o strukturze sufletu skrywa soczystą pigwę. Owoce pigwy należy wcześniej ugotować w syropie, ponieważ są dość twarde. Pigwa ma jednak niezrównany smak, niepodobny do żadnego innego owocu. Czekoladowe ciasto świetnie smakuje z miętową herbatą, która podkreśla jego słodycz i głębię. 

SKŁADNIKI

  • Na pigwowy kompot:
  • 2 dorodne pigwy
  • 1 cytryna
  • 1 laska wanilii
  • 1 szklanka cukru
  • 3 szklanki wody
  • Na czekoladowe ciasto: 
  • 70 g cukru
  • 80 g czekolady
  • 20 g mąki
  • 50 g kakao
  • 3 jajka
  • 60 g masła
  • 2 łyżki śmietany 36%

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Z wody, cukru oraz rozciętej wzdłuż wanilii przygotować syrop. 
  • Pigwę obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w grubą kostkę. Cytrynę pokroić w plasterki.
  • Na wrzący syrop wrzucić pigwę i cytrynę. Gotować do miękkości.
  • Pigwę wyjąć, odcedzić i odstawić. Syrop wykorzystać do przygotowania napoju, rozcieńczając go przegotowaną wodą do oczekiwanej słodyczy.
  • W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę i masło. Odstawić.
  • Żółtka oddzielić od białek. Żółtka z połową cukru utrzeć na gładką masę. Dolewać po trochu rozpuszczoną czekoladę i mieszać. Na koniec dodać śmietanę. 
  • Białka ubić na sztywną pianę. 
  • Do ciasta dodać 1/3 piany z białek, łyżkę mąki i kakao, wymieszać. Dodać kolejną porcję piany, mąkę i kakao. Postępować dalej do wyczerpania składników. 
  • Do ciasta dodać kawałki osączonej pigwy.
  • Ciasto przełożyć do formy wyłożonej pergaminem. Piec w temperaturze 160°C przez 45-50 minut.
  • Podawać do kawy lub miętowej herbaty.