Cudowne trójwarstwowe ciasto żółtkowe gotowe w 30 min - nie można mu się oprzeć!
2021-03-29

łatwy
35 min
4
To ciasto to tradycyjny deser indonezyjski. Lapis Surabaya jest pyszne, łatwe w przygotowaniu i gotowe w pół godziny. U mnie zazwyczaj znika jeszcze ciepłe, bo rodzinka nie może się doczekać na pyszny deser. Niekiedy udaje mi się uratować kawałek i schłodzić w lodówce. Obie wersje - i jeszcze lekko ciepłe ciasto i to mocno schłodzone smakują wyśmienicie z kubkiem kawy lub herbaty.
SKŁADNIKI
- 15 żółtek
- 1 kostka miękkiego masła
- 150 g cukru (mniej lub więcej)
- 75 g przesianej mąki
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 1 łyżkę syropu czekoladowego
- dowolny dżem do nadzienia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Miękkie masło ubić na najmniejszych obrotach miksera, aż stanie się puszyste.
- Żółtka ubić z cukrem na jasną, jednolitą i lekką masę. Dodać mąkę i połączyć.
- Ubite masło połączyć z masą żółtkową za pomocą szpatułki (nie miksować).
- Podzielić ciasto na 3 części, do 2 z nich dodać po łyżce kakao i wymieszać dokładnie.
- Przygotować 3 nieduże keksówki, posmarować je tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia.
- Przełożyć każdą część ciasta do osobnej blaszki, wygładzić wierzch.
- Wstawić blaszki do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 15 minut.
- Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia.
- Wystudzony ciemny blat posmarować dżemem, położyć na nim jasne ciasto, również posmarować dżemem, na wierzchu ułożyć drugi ciemny kawałek ciasta.
- Tak przygotowane ciasto zawinąć dość mocno w papier do pieczenia, aby blaty się skleiły. Można również zawinąć je w folię aluminiową i włożyć na godzinę do lodówki.