Cudowne trójwarstwowe ciasto żółtkowe gotowe w 30 min - nie można mu się oprzeć!

Ciasto trójwarstwowe
Autor: Shutterstock Ciasto trójwarstwowe to indonezyjski tradycyjny deser o nazwie Lapis Surabaya.
łatwy
35 min
4

To ciasto to tradycyjny deser indonezyjski. Lapis Surabaya jest pyszne, łatwe w przygotowaniu i gotowe w pół godziny. U mnie zazwyczaj znika jeszcze ciepłe, bo rodzinka nie może się doczekać na pyszny deser. Niekiedy udaje mi się uratować kawałek i schłodzić w lodówce. Obie wersje - i jeszcze lekko ciepłe ciasto i to mocno schłodzone smakują wyśmienicie z kubkiem kawy lub herbaty.

SKŁADNIKI

  • 15 żółtek
  • 1 kostka miękkiego masła
  • 150 g cukru (mniej lub więcej)
  • 75 g przesianej mąki
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 1 łyżkę syropu czekoladowego
  • dowolny dżem do nadzienia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Miękkie masło ubić na najmniejszych obrotach miksera, aż stanie się puszyste.
  • Żółtka ubić z cukrem na jasną, jednolitą i lekką masę. Dodać mąkę i połączyć. 
  • Ubite masło połączyć z masą żółtkową za pomocą szpatułki (nie miksować).
  • Podzielić ciasto na 3 części, do 2 z nich dodać po łyżce kakao i wymieszać dokładnie.
  • Przygotować 3 nieduże keksówki, posmarować je tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Przełożyć każdą część ciasta do osobnej blaszki, wygładzić wierzch.
  • Wstawić blaszki do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 15 minut.
  • Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia.
  • Wystudzony ciemny blat posmarować dżemem, położyć na nim jasne ciasto, również posmarować dżemem, na wierzchu ułożyć drugi ciemny kawałek ciasta.
  • Tak przygotowane ciasto zawinąć dość mocno w papier do pieczenia, aby blaty się skleiły. Można również zawinąć je w folię aluminiową i włożyć na godzinę do lodówki.
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej