Cudowne trójwarstwowe ciasto żółtkowe gotowe w 30 min - nie można mu się oprzeć!

2021-03-02
Anna Szubińska
Ciasto trójwarstwowe
Autor: Shutterstock Ciasto trójwarstwowe to indonezyjski tradycyjny deser o nazwie Lapis Surabaya.
łatwy
35 min
4

To ciasto to tradycyjny deser indonezyjski. Lapis Surabaya jest pyszne, łatwe w przygotowaniu i gotowe w pół godziny. U mnie zazwyczaj znika jeszcze ciepłe, bo rodzinka nie może się doczekać na pyszny deser. Niekiedy udaje mi się uratować kawałek i schłodzić w lodówce. Obie wersje - i jeszcze lekko ciepłe ciasto i to mocno schłodzone smakują wyśmienicie z kubkiem kawy lub herbaty.

Składniki

15 żółtek

1 kostka miękkiego masła

150 g cukru (mniej lub więcej)

75 g przesianej mąki

2 łyżki ciemnego kakao

1 łyżkę syropu czekoladowego

dowolny dżem do nadzienia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Miękkie masło ubić na najmniejszych obrotach miksera, aż stanie się puszyste.

Żółtka ubić z cukrem na jasną, jednolitą i lekką masę. Dodać mąkę i połączyć. 

Ubite masło połączyć z masą żółtkową za pomocą szpatułki (nie miksować).

Podzielić ciasto na 3 części, do 2 z nich dodać po łyżce kakao i wymieszać dokładnie.

Przygotować 3 nieduże keksówki, posmarować je tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia.

Przełożyć każdą część ciasta do osobnej blaszki, wygładzić wierzch.

Wstawić blaszki do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 15 minut.

Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia.

Wystudzony ciemny blat posmarować dżemem, położyć na nim jasne ciasto, również posmarować dżemem, na wierzchu ułożyć drugi ciemny kawałek ciasta.

Tak przygotowane ciasto zawinąć dość mocno w papier do pieczenia, aby blaty się skleiły. Można również zawinąć je w folię aluminiową i włożyć na godzinę do lodówki.