Cudowne trójwarstwowe ciasto żółtkowe gotowe w 30 min - nie można mu się oprzeć!

To ciasto to tradycyjny deser indonezyjski. Lapis Surabaya jest pyszne, łatwe w przygotowaniu i gotowe w pół godziny. U mnie zazwyczaj znika jeszcze ciepłe, bo rodzinka nie może się doczekać na pyszny deser. Niekiedy udaje mi się uratować kawałek i schłodzić w lodówce. Obie wersje - i jeszcze lekko ciepłe ciasto i to mocno schłodzone smakują wyśmienicie z kubkiem kawy lub herbaty.
15 żółtek
1 kostka miękkiego masła
150 g cukru (mniej lub więcej)
75 g przesianej mąki
2 łyżki ciemnego kakao
1 łyżkę syropu czekoladowego
dowolny dżem do nadzienia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Miękkie masło ubić na najmniejszych obrotach miksera, aż stanie się puszyste.
Żółtka ubić z cukrem na jasną, jednolitą i lekką masę. Dodać mąkę i połączyć.
Ubite masło połączyć z masą żółtkową za pomocą szpatułki (nie miksować).
Podzielić ciasto na 3 części, do 2 z nich dodać po łyżce kakao i wymieszać dokładnie.
Przygotować 3 nieduże keksówki, posmarować je tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia.
Przełożyć każdą część ciasta do osobnej blaszki, wygładzić wierzch.
Wstawić blaszki do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 15 minut.
Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia.
Wystudzony ciemny blat posmarować dżemem, położyć na nim jasne ciasto, również posmarować dżemem, na wierzchu ułożyć drugi ciemny kawałek ciasta.
Tak przygotowane ciasto zawinąć dość mocno w papier do pieczenia, aby blaty się skleiły. Można również zawinąć je w folię aluminiową i włożyć na godzinę do lodówki.