Co roku na majówkę szykuję to ciasto. Moi goście zawsze proszą o przepis

Dieta wegetariańska
To ciasto jest idealne na majówkę. Klasyczne irlandzkie ciasto ma głęboki, czekoladowy smak wzbogacony delikatnym posmakiem słodu piwnego. Ciasto czekoladowe z Guinnessem to idealny sposób na słodką przekąskę, która podbija serca od pierwszego kęsa.
Ciasto czekoladowe z Guinnessem. Ciasto idealne na słodką przekąskę
Ciasto czekoladowe z Guinnessem to idealna słodka przekąska na majówkę. Jest proste do zrobienia i nie wymaga dużej ilości składników ani pracy. Wychodzi bardzo wilgotne, a przy okazji niezwykle aromatyczne. Jest to klasyczne irlandzkie ciasto, idealne nie tylko na specjalne okazje
Już samo w sobie smakuje niesamowicie, ale można przygotować do niego również krem ze śmietanki, serka śmietankowego i cukru pudru, który będzie wyglądał jak pianka na piwie. Aby go, przygotować wystarczy ubić serek z cukrem w jednej misce, a drugiej ubić śmietanę. Następnie dokładnie łączymy składniki i układamy na naszym cieście.
Lepsze następnego dnia. Wspaniale czekoladowy smak
To danie należy do tych, które następnego dnia smakują jeszcze lepiej. Wszystko dlatego, że aromaty mają wówczas czas, żeby się "przegryźć". Ciasta świetnie komponuje się również z malinami i bitą śmietaną. Dobrym pomysłem może być również dodanie odrobiny soli do ciasta, by jeszcze bardziej podbić jego czekoladowy smak.
Przygotowanie tego ciasta jest bardzo proste i wystarczy do niego kilka składników. Choć w przepisie użyty jest Guinness, to tak naprawdę możemy użyć obojętnie jakiego ciemnego piwa, jednak Guinness sprawdzi się najlepiej.
SKŁADNIKI
- 250 ml piwa Guinness
- 250 g masła
- 75 g kakao
- 400 g cukru
- 140 ml śmietany kremówki min. 30 proc.
- 2 jajka
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- 275 g mąki pszennej
- 2,5 łyżeczki sody oczyszczonej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W rondelku podgrzewamy piwo z masłem, aż do rozpuszczenia.
- Dodajemy kakao i cukier, cały czas mieszając.
- W osobnej misce mieszamy śmietankę, jajka i wanilią.
- Łączymy je z ciepłą mieszanką piwa.
- Dodajemy mąkę oraz sodę.
- Całość mieszamy, aż do uzyskania jednolitego ciasta.
- Przelewamy do tortownicy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką.
- Pieczemy w 180 stopniach około 50 minut.