Ciasto twarogowe z jabłkami - pyszne i niedrogie
2021-03-29
łatwy
40 min
4
To ciasto smakuje znakomicie. Jest łatwe w przygotowaniu i niedrogie. Najlepiej wykorzystać do niego jabłka z własnej jabłonki, ale te sklepowe też się nadają. Do przygotowania ciasta twarogowego z jabłkami najlepiej wybrać niewielkie owoce.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 2 szklanki mąki
- 2 lyżeczki proszku do pieczenia
- 5 łyżek cukru
- 250 g twarogu
- 4 jajka
- 125 ml mleka
- 9 łyżek oleju
- 2 opakowania cukru wanilinowego
- 8 niedużych jabłek
- 250 g kwaśnej śmietany
- sok z 1 cytryny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę przesiej i wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Dodaj cukier i rozgnieciony twaróg, 1 jajko, mleko, olej i 1 opakowanie cukru waniliowego. Zagnieć gładkie ciasto, rozwałkuj i wyłóż nim dno i boki posmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy.
- Jabłka obierz, przekrój na pół i usuń gniazda nasienne. Wierzch każde połówki natnij w paski. Jabłka skrop sokiem z cytryny i ułóż na cieście.
- Pozostałe 3 jajka zmiksuj ze śmietaną i cukrem waniliowym. Sosem zalej jabłka. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz ok 60 min.