Ciasto twarogowe z jabłkami - pyszne i niedrogie

Ciato twarogowe z jabłkami
Autor: Shutterstock Ciasto twarogowe z jabłkami najlepiej smakuje jeśli przygotujemy je z jabłek z przydomowej jabłoni.
łatwy
40 min
4

To ciasto smakuje znakomicie. Jest łatwe w przygotowaniu i niedrogie. Najlepiej wykorzystać do niego jabłka z własnej jabłonki, ale te sklepowe też się nadają. Do przygotowania ciasta twarogowego z jabłkami najlepiej wybrać niewielkie owoce.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki mąki
  • 2 lyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 łyżek cukru
  • 250 g twarogu
  • 4 jajka
  • 125 ml mleka
  • 9 łyżek oleju
  • 2 opakowania cukru wanilinowego
  • 8 niedużych jabłek
  • 250 g kwaśnej śmietany
  • sok z 1 cytryny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę przesiej i wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Dodaj cukier i rozgnieciony twaróg, 1 jajko, mleko, olej i 1 opakowanie cukru waniliowego. Zagnieć gładkie ciasto, rozwałkuj i wyłóż nim dno i boki posmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy.
  • Jabłka obierz, przekrój na pół i usuń gniazda nasienne. Wierzch każde połówki natnij w paski. Jabłka skrop sokiem z cytryny i ułóż na cieście.
  • Pozostałe 3 jajka zmiksuj ze śmietaną i cukrem waniliowym. Sosem zalej jabłka. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz ok 60 min.