Ciasto Kentucky z cudownie maślanym wnętrzem i obłędnie chrupiącą skórką

Ciasto Kentucky
Autor: Shutterstock Ciasto Kentucky to prosta babka z maślanym wnętrzem i chrupiącą cukrowa skórką.
łatwy
50 min
10

Jeśli słodka przekąska potrafi przegonić u ciebie nawet największe smutki, to ciasto jest dla ciebie. Jeśli nie korzystałaś nigdy z tego sposobu na poprawę humoru, spróbuj. Przygotowanie tej babki jest bardzo łatwe, a konsumowanie to sama przyjemność. Jej wnętrze jest puszyste, mięciutkie i skąpane w maślanym sosie. Na wierzchu z glazury tworzy się przyjemnie chrupiąca cukrowa skórka. Całość smakuje obłędnie.

SKŁADNIKI

  • 3,5 kostki masła
  • 2 szklanki cukru
  • 5 dużych jajek
  • 3 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 1 szklanka maślanki
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • Sos maślany:
  • 1 szklanka cukru
  • 0,25 szklanki wody
  • 0,5 kostki masła
  • 1,5 łyżeczki esencji waniliowej
  • 0,5 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej piekarnik do 160 st. C. Blaszkę do babek posmaruj tłuszczem i dokładnie wysyp mąką.
  • W misce wymieszaj mąkę, proszek, sodę i sól. Do maślanki dodaj wanilię i wymieszaj.
  • Miękkie masło i cukier włóż do miski i ubij na jasną, puszystą masę. Miksuj na wysokich obrotach przynajmniej przez 3-4 minuty.
  • Następnie zmniejsz nieco obroty miksera i dodawaj po jednym jajku, czekając aż poprzednie całkowicie połączy się z masą (znikną ślady żółtka).
  • Zmniejsz obroty do niskich i dodawaj na przemian mąkę z dodatkami oraz maślankę z wanilią. Miksuj do połączenia składników.
  • Na koniec zbierz ewentualne resztki mąki ze ścianek i szpatułką i jeszcze przez chwile ręcznie mieszaj ciasto.
  • Masę przełóż do przygotowanej wcześniej blaszki i kilkakrotnie stuknij nią o blat, aby pozbyć się bąbelków powietrza z ciasta.
  • Piecz ok 50-60 minut, nie otwierając w trakcie pieczenia drzwiczek piekarnika. Dopiero po upływie 50 minut możesz delikatnie je uchylić, by sprawdzić patyczkiem, czy ciasto się upiekło.
  • Upieczona babkę wyjmij z piekarnika i zostaw na kratce na 5-7 minut.
  • Po tym czasie za pomocą cieńszej części pałeczek do chińszczyzny zrób w całym cieście dziurki na głębokość ¾ jego wysokości.
  • Przygotuj sos maślany – umieść wszystkie składniki w rondlu i podgrzewaj, aż masło i cukier się rozpuści i składniki połączą, nie dopuść do zagotowania sosu.
  • Gotowy sos przypraw wanilia i cynamonem i wylewaj łyżką sos na wierzch ciasta, czekając z każda kolejna porcją aż sos spłynie dziurkami do wewnątrz babki. ¼ sos zostaw na później.
  • Odstaw ciasto na pół godziny, po czym wyjmij je z foremki i ułóż dziurkami do spodu. Pozostaw do całkowitego wystygnięcia.
  • Gdy ciasto będzie już zupełnie zimne podgrzej resztę maślanego sosu i posmaruj nim wierzch i boki ciasta (najlepiej pędzelkiem). Rób to powoli, aby kolejne partie sosu miały czas na wsiąkniecie w ciasto.
  • Odstaw ciasto na godzinę (a najlepiej na całą noc). Podawaj samo lub dodatkiem bitej śmietany i owoców.
Czym się różni ciasto piaskowe od drożdżowego.

Galeria: Nasze najlepsze przepisy na niedzielne ciasta

Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej