Ciasto Kentucky z cudownie maślanym wnętrzem i obłędnie chrupiącą skórką
2023-06-28
łatwy
50 min
10
Jeśli słodka przekąska potrafi przegonić u ciebie nawet największe smutki, to ciasto jest dla ciebie. Jeśli nie korzystałaś nigdy z tego sposobu na poprawę humoru, spróbuj. Przygotowanie tej babki jest bardzo łatwe, a konsumowanie to sama przyjemność. Jej wnętrze jest puszyste, mięciutkie i skąpane w maślanym sosie. Na wierzchu z glazury tworzy się przyjemnie chrupiąca cukrowa skórka. Całość smakuje obłędnie.
SKŁADNIKI
- 3,5 kostki masła
- 2 szklanki cukru
- 5 dużych jajek
- 3 szklanki mąki
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody
- 1 szklanka maślanki
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- Sos maślany:
- 1 szklanka cukru
- 0,25 szklanki wody
- 0,5 kostki masła
- 1,5 łyżeczki esencji waniliowej
- 0,5 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzej piekarnik do 160 st. C. Blaszkę do babek posmaruj tłuszczem i dokładnie wysyp mąką.
- W misce wymieszaj mąkę, proszek, sodę i sól. Do maślanki dodaj wanilię i wymieszaj.
- Miękkie masło i cukier włóż do miski i ubij na jasną, puszystą masę. Miksuj na wysokich obrotach przynajmniej przez 3-4 minuty.
- Następnie zmniejsz nieco obroty miksera i dodawaj po jednym jajku, czekając aż poprzednie całkowicie połączy się z masą (znikną ślady żółtka).
- Zmniejsz obroty do niskich i dodawaj na przemian mąkę z dodatkami oraz maślankę z wanilią. Miksuj do połączenia składników.
- Na koniec zbierz ewentualne resztki mąki ze ścianek i szpatułką i jeszcze przez chwile ręcznie mieszaj ciasto.
- Masę przełóż do przygotowanej wcześniej blaszki i kilkakrotnie stuknij nią o blat, aby pozbyć się bąbelków powietrza z ciasta.
- Piecz ok 50-60 minut, nie otwierając w trakcie pieczenia drzwiczek piekarnika. Dopiero po upływie 50 minut możesz delikatnie je uchylić, by sprawdzić patyczkiem, czy ciasto się upiekło.
- Upieczona babkę wyjmij z piekarnika i zostaw na kratce na 5-7 minut.
- Po tym czasie za pomocą cieńszej części pałeczek do chińszczyzny zrób w całym cieście dziurki na głębokość ¾ jego wysokości.
- Przygotuj sos maślany – umieść wszystkie składniki w rondlu i podgrzewaj, aż masło i cukier się rozpuści i składniki połączą, nie dopuść do zagotowania sosu.
- Gotowy sos przypraw wanilia i cynamonem i wylewaj łyżką sos na wierzch ciasta, czekając z każda kolejna porcją aż sos spłynie dziurkami do wewnątrz babki. ¼ sos zostaw na później.
- Odstaw ciasto na pół godziny, po czym wyjmij je z foremki i ułóż dziurkami do spodu. Pozostaw do całkowitego wystygnięcia.
- Gdy ciasto będzie już zupełnie zimne podgrzej resztę maślanego sosu i posmaruj nim wierzch i boki ciasta (najlepiej pędzelkiem). Rób to powoli, aby kolejne partie sosu miały czas na wsiąkniecie w ciasto.
- Odstaw ciasto na godzinę (a najlepiej na całą noc). Podawaj samo lub dodatkiem bitej śmietany i owoców.
Czym się różni ciasto piaskowe od drożdżowego.
Galeria: Nasze najlepsze przepisy na niedzielne ciasta