Ciasto Hucułka. Tak smaczne, że miejsce w twoim TOP 3 deserów ma w kieszeni
2023-03-31

łatwy
50 min
10
Ciasto Hucułka to obłędne połączenie kilku bardzo smacznych składników. W Huculce warstwy kruchego ciasta otulone są kwaskowym dżemem i słodką bezą. Serce deseru stanowi zaś niesamowicie jedwabisty i słodki krem maślano-krowkowy. Zrobisz raz, wpadniesz po uszy. Gwarantuję!
SKŁADNIKI
- Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru pudru
- 0,5 kostki masła
- 3 żółtka
- 1,5 łyżki kwaśnej śmietany
- Beza owocowa:
- 0,5 słoika dżemu z czarnej porzeczki
- 3 białka
- 0,5 szklanki cukru
- 0,5 opakowania kisielu malinowego
- 6 łyżek posiekanych orzechów włoskich
- Krem krówkowy:
- 0,5 kostki masła
- 250 g kajmaku z puszki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia.
- Dodać żółtka, śmietanę i miękkie masło i zagnieść ciasto.
- Jedną czwartą ciasta włożyć do zamrażalnika.
- Resztą wykleić spód dwóch dużej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Białka ubić na sztywno. OD piany dodawać po 1 łyżce cukru i miksować do rozpuszczenia.
- Następnie dodać kisiel i krótko zmiksować od połączenia.
- Ciasto na blaszce posmarować dżemem, posypać orzechami i wyłożyć na nie pianę.
- Na wierzch równomiernie zetrzeć zamrożone ciasto.
- Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Piec 30 minut.
- Upieczone ciasto wystudzić, przekroić na pół i wyjąc z blaszki i papieru.
- Masło utrzeć, aż będzie jasne i puszyste. nie przerywając miksowania dodawać partiami kajmak.
- Masę kajmakową wyłożyć na jedną połowę ciasta i przykryć druga połową.
- Ciasto zawinąć w folie i wstawić do lodówki na całą noc, aby się ścisnęło.
Tajemnica idealnego ciasta kruchego