Ciasto Hucułka. Tak smaczne, że miejsce w twoim TOP 3 deserów ma w kieszeni

Hucułka
Autor: Shutterstock Ciasto Hucułka zachwyca smakiem.
łatwy
50 min
10

Ciasto Hucułka to obłędne połączenie kilku bardzo smacznych składników. W Huculce warstwy kruchego ciasta otulone są kwaskowym dżemem i słodką bezą. Serce deseru stanowi zaś niesamowicie jedwabisty i słodki krem maślano-krowkowy. Zrobisz raz, wpadniesz po uszy. Gwarantuję!

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 0,5 kostki masła
  • 3 żółtka
  • 1,5 łyżki kwaśnej śmietany
  • Beza owocowa:
  • 0,5 słoika dżemu z czarnej porzeczki
  • 3 białka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 opakowania kisielu malinowego
  • 6 łyżek posiekanych orzechów włoskich 
  • Krem krówkowy:
  • 0,5 kostki masła
  • 250 g kajmaku z puszki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia.
  • Dodać żółtka, śmietanę i miękkie masło i zagnieść ciasto. 
  • Jedną czwartą ciasta włożyć do zamrażalnika.
  • Resztą wykleić spód dwóch dużej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Białka ubić na sztywno. OD piany dodawać po 1 łyżce cukru i miksować do rozpuszczenia.
  • Następnie dodać kisiel i krótko zmiksować od połączenia.
  • Ciasto na blaszce posmarować dżemem, posypać orzechami i wyłożyć na nie pianę.
  • Na wierzch równomiernie zetrzeć zamrożone ciasto.
  • Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Piec 30 minut.
  • Upieczone ciasto wystudzić, przekroić na pół i wyjąc z blaszki i papieru.
  • Masło utrzeć, aż będzie jasne i puszyste. nie przerywając miksowania dodawać partiami kajmak.
  • Masę kajmakową wyłożyć na jedną połowę ciasta i przykryć druga połową.
  • Ciasto zawinąć w folie i wstawić do lodówki na całą noc, aby się ścisnęło.
Tajemnica idealnego ciasta kruchego
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej