Ciasto czekoladowe z 2 składników - przepis na tani deser

2021-03-29
ciasto, ciasto czekoladowe
Autor: pixabay.com Ciasto z jajek i czekolady? Pyszne i zdrowe słodycze!
łatwy
15 min
4

Nie ma chyba osoby na świecie, która nie lubiłaby czekolady. A ciasto czekoladowe? To przysmak większości dzieci i dorosłych. Istnieje wiele przepisów na zrobienie typowego chocolate cake. Wiele z nich jest jednak kosztownych i skomplikowanych. Sprawdź, jak zrobić ciasto czekoladowe jedynie z dwóch składników!

 

SKŁADNIKI

  • 3 jajka
  • 3 tabliczki czekolady

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przygotuj dwie miski: większą i mniejszą. 
  • Następnie odseparuj białka od żółtek wszystkich 3 jajek umieszczając białka w większej misce.
  • Włóż białka do lodówki.
  • Następnie rozgrzej piekarnik do 170 stopni.
  • Połam czekoladę na drobne kawałki i włóż do drugiej miseczki.
  • Umieść miskę nad garnkiem z gotującą się wodą. Czekolada powoli będzie się topić. Mieszaj aż do uzyskania płynnej konsystencji.
  • Wyjmij miskę z białkami z lodówki i ubij je w sztywną pianę. Będą gotowe, jeśli białka podczas poruszania miską nie będą się ruszać.
  • Następnie do płynnej czekolady dodaj 3 żółtka. Delikatnie wymieszaj.
  • Po uzyskaniu jednolitej konsystencji stopniowo dodawaj białko (nie wszystko na raz, żeby nie straciło swojej objętości) i dalej delikatnie mieszaj.
  • Wybierz niewielką formę. Możesz użyć papieru do pieczenia, którym wyłożysz naczynie żaroodporne.. Jeśli korzystasz z okrągłej blachy wysmaruj ją delikatnie masłem bądź olejem, żeby ciasto nie przywarło. Piecz w temperaturze 170 stopni przez 30-40 minut.
  • Do smaku możesz posypać je cukrem pudrem, polać płynną czekoladą bądź ozdobić owocami.