Ciasto czekoladowe z 2 składników - przepis na tani deser
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Nie ma chyba osoby na świecie, która nie lubiłaby czekolady. A ciasto czekoladowe? To przysmak większości dzieci i dorosłych. Istnieje wiele przepisów na zrobienie typowego chocolate cake. Wiele z nich jest jednak kosztownych i skomplikowanych. Sprawdź, jak zrobić ciasto czekoladowe jedynie z dwóch składników!
SKŁADNIKI
- 3 jajka
- 3 tabliczki czekolady
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przygotuj dwie miski: większą i mniejszą.
- Następnie odseparuj białka od żółtek wszystkich 3 jajek umieszczając białka w większej misce.
- Włóż białka do lodówki.
- Następnie rozgrzej piekarnik do 170 stopni.
- Połam czekoladę na drobne kawałki i włóż do drugiej miseczki.
- Umieść miskę nad garnkiem z gotującą się wodą. Czekolada powoli będzie się topić. Mieszaj aż do uzyskania płynnej konsystencji.
- Wyjmij miskę z białkami z lodówki i ubij je w sztywną pianę. Będą gotowe, jeśli białka podczas poruszania miską nie będą się ruszać.
- Następnie do płynnej czekolady dodaj 3 żółtka. Delikatnie wymieszaj.
- Po uzyskaniu jednolitej konsystencji stopniowo dodawaj białko (nie wszystko na raz, żeby nie straciło swojej objętości) i dalej delikatnie mieszaj.
- Wybierz niewielką formę. Możesz użyć papieru do pieczenia, którym wyłożysz naczynie żaroodporne.. Jeśli korzystasz z okrągłej blachy wysmaruj ją delikatnie masłem bądź olejem, żeby ciasto nie przywarło. Piecz w temperaturze 170 stopni przez 30-40 minut.
- Do smaku możesz posypać je cukrem pudrem, polać płynną czekoladą bądź ozdobić owocami.