Bliny gryczane - przepis na tradycyjne bliny
2021-03-31
łatwy
20 min
4
Bliny to drożdżowe placki z ciasta z mąki gryczano-pszennej lub gryczano-żytniej, tradycyjne danie kuchni rosyjskiej, ukraińskiej i białoruskiej. Spożywane są szczególnie w ostatnim tygodniu karnawału, zwanym Maselnicą, ale także w innych porach roku, bez kontekstu religijnego. bliny serwowane są na wytrawnie - z kawiorem to już klasyka, ale podawane też są z łososiem i innymi rybami. Można je też podawać na słodko - z konfiturami czy miodem. Zawsze - w towarzystwie kwaśnej śmietany!
SKŁADNIKI
- 2 szklanki mąki gryczanej
- 1 i 1/2 szklanki mleka
- 30 g drożdży
- 2 jajka
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
- olej do smażenia
- dodatki:
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18%
- 3 łyżki kawioru (lub 100 g wędzonego łososia)
- 2 łyżki posiekanego koperku
- cytryna
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mleko podgrzać. Wymieszać połowę mąki z połową mleka, rozkruszonymi drożdżami i łyżką cukru. Odstawić ciasto do wyrośnięcia na godzinę.
- Utrzeć żółtka z drugą łyżką cukru, wymieszać z roztopionym, ostudzonym masłem. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli.
- Do wyrośniętego ciasta dodać utarte żółtka, pianę z białek, resztę mąki i mleka. Wymieszać. Odstawić na 10 minut.
- Na rozgrzanej patelni z małą ilością oleju smażyć bliny z dwóch stron na złoty kolor.
- Podawać ze śmietaną i kawiorem lub łososiem, obok położyć cząstki cytryny i w miseczce posiekany koperek.