Biszkopt z owocami z patelni: pyszne ciasto bez piekarnika

Biszkopt z patelni shutterstock_1464768893.jpg
Autor: Shutterstock
łatwy
30 min
4

Biszkopt z owocami z patelni to najlepszy pomysł na pyszne ciasto bez piekarnika. Możecie dowolnie zmieniać dodatki, zamiast jabłek użyć borówek amerykańskich. Rozpływający się w ustach biszkopt i soczyste owoce to idealne połączenie. 

Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 3 jajka
  • 150 g mąki pszennej
  • 15 g cukru pudru
  • 15 g cukru waniliowego lub wanilinowego
  • 3 g proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
  • 1 szczypta cynamonu
  • 1 jabłko, 1 gruszka
  • 15 g migdałów łuskanych
  • olej do posmarowania patelni
  • cukier puder do dekoracji

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jabłka i gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na półplasterki. Oprószyć cynamonem. 
  • Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać.
  • Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Wmieszać do ciasta.
  • Patelnię rozgrzać, uprażyć na niej migdały i zaraz zdjąć. Migdały zachować. 
  • Gorącą patelnię posmarować cienko olejem. Wylać na nią ciasto, na wierzchu ułożyć plasterki owoców, wtykając je w ciasto.
  • Przykryć szczelnie pokrywką i na wolnym ogniu ogrzewać przez 20 minut lub do czasu, gdy ciasto zetnie się na wierzchu. Czas podajemy w przybliżeniu, bo wszystko zależy od rodzaju patelni i palnika. 
  • Przed podaniem posypać migdałami i oprószyć cukrem pudrem.