Wegański biszkopt bez jajek: sekret jego puszystości to aquafaba
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Wegański biszkopt bez jajek jest puszysty i świetnie nadaje się do przygotowania tortów. Cała sekret jego puszystości tkwi w użyciu aquafaby - płynu spod ciecierzycy z puszki. Polecam ten łatwy przepis pięknie wyrośnięty i lekki jak puch biszkopt wegański!
Więcej przepisów na wegańskie ciasta
W wegańskiej diecie unika się produktów odzwierzęcych. Zatem jajka są również wykluczone. Jak zatem upiec ciasto bez jajek? Okazuje się, że można upiec każde ciasto bez dodatku jajek. Wystarczy trochę wiedzy o fizyce i chemii rządzącej kulinariami i gotowe! Polecam kilka świetnych przepisów opracowanych przez redaktorki Beszamel.pl:
Ciasto bananowe - bez jajek, bez cukru, bez glutenu
Wegańskie bezy bez jajek z aquafaba
SKŁADNIKI
- 1/2 szklanki płynu z puszki ciecierzycy
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka cukru z ziarenkami wanilii
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Za pomocą robota ubij płyn zlany z puszki ciecierzycy. Ubijaj aż zacznie się pienić.
- Dodaj cukier i ubijaj przez 4 minuty, aż masa stanie się kremowa.
- Dodaj cukier z wanilią i kontynuuj do momentu, gdy masa zamieni się w sztywną pianę.
- Dodaj porcjami mąkę i mieszaj na średnich obrotach.
- Przelej ciasto do formy posmarowanej masłem lub wyłożonej pergaminem.
- Wstaw do piekarnika i piecz przez 20 minut w temperaturze 180°C.
- Zrób próbę suchego patyczka, czyli wbij w środek ciasta drewniany patyczek i sprawdź, czy po wyjęciu powierzchnia patyczka lepi się od surowego ciasta.
- Wyjmij ciasto i pozostaw na kratce do ostygnięcia.
- Wyjmij z formy. Teraz możesz podać ciasto posypane cukrem pudrem lub dowolnie go przełożyć.