Szybkie ciasto drożdżowe z masą z orzechów włoskich

2019-11-17
Znakomite ciasto drożdżowe dla niecierpliwych
Autor: Shutterstock Ciasto drożdżowe dla niecierpliwych przygotujesz znacznie szybciej niż tradycyjny drożdżowiec.
łatwy
0 min
4

Znakomite ciasto drożdżowe dla niecierpliwych przekładane masą z orzechów włoskich przygotujesz szybko i bez problemów. Poradzi sobie z nim nawet początkujący adept sztuki cukierniczej.

Polecamy również:

Tajemnica idealnego ciasta drożdżowego

Pulchne ciasto drożdżowe z mlekiem w proszku

Ciasto drożdżowe bez wyrabiania

Leniwe ciasto drożdżowe

Przekładaniec drożdżowy z owocami i bakaliami

Przepis opracowały i  przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Składniki

3 szklanki mąki

1 szklanka cukru

5 żółtek

100 g masła

300 ml mleka

40 g drożdży

100 g rodzynek

100 gr kandyzowanej skórki pomarańczowej

Nadzienie:

200 g zmielonych orzechów włoskich

2 białka

200 g cukru pudru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Masło stopić, dodać mleko, cukier, żółta i drożdże. Zmiksować, dodać 2 szklanki mąki sól i dość długo ubijać, aby do ciasta dostało się jak najwięcej powietrza.

Na koniec dodać trzecią szklankę mąki i wyrobić, dodać bakalie, wymieszać, podzielić na 3 części i odstawić.

Białka do nadzienia ubić na sztywno, dodać cukier puder i orzechy i jeszcze chwilę ubijać.

Podłużną blaszkę wysmarować tłuszczem i wyłożyć jedną część ciasta, na środku ułożyć wzdłuż połowę masy orzechowej, przykryć ciastem, wyłożyć resztę masy i przykryć ostatnią warstwą ciasta.

Blaszkę wstawić do zimnego piekarnika, ustawić minimalną temperaturę, uchylić drzwiczki i zablokować, aby się nie zamknęły.

Gdy ciasto wrośnie (podwoi swoją objętość) zamknąć drzwiczki, ustawić temperaturę na 180 st. C i piec 40 min.