Szybkie ciasto drożdżowe z masą z orzechów włoskich
2021-03-29
łatwy
0 min
4
Znakomite ciasto drożdżowe dla niecierpliwych przekładane masą z orzechów włoskich przygotujesz szybko i bez problemów. Poradzi sobie z nim nawet początkujący adept sztuki cukierniczej.
Polecamy również:
Tajemnica idealnego ciasta drożdżowego
Pulchne ciasto drożdżowe z mlekiem w proszku
Ciasto drożdżowe bez wyrabiania
Przekładaniec drożdżowy z owocami i bakaliami
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 3 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 5 żółtek
- 100 g masła
- 300 ml mleka
- 40 g drożdży
- 100 g rodzynek
- 100 gr kandyzowanej skórki pomarańczowej
- Nadzienie:
- 200 g zmielonych orzechów włoskich
- 2 białka
- 200 g cukru pudru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Masło stopić, dodać mleko, cukier, żółta i drożdże. Zmiksować, dodać 2 szklanki mąki sól i dość długo ubijać, aby do ciasta dostało się jak najwięcej powietrza.
- Na koniec dodać trzecią szklankę mąki i wyrobić, dodać bakalie, wymieszać, podzielić na 3 części i odstawić.
- Białka do nadzienia ubić na sztywno, dodać cukier puder i orzechy i jeszcze chwilę ubijać.
- Podłużną blaszkę wysmarować tłuszczem i wyłożyć jedną część ciasta, na środku ułożyć wzdłuż połowę masy orzechowej, przykryć ciastem, wyłożyć resztę masy i przykryć ostatnią warstwą ciasta.
- Blaszkę wstawić do zimnego piekarnika, ustawić minimalną temperaturę, uchylić drzwiczki i zablokować, aby się nie zamknęły.
- Gdy ciasto wrośnie (podwoi swoją objętość) zamknąć drzwiczki, ustawić temperaturę na 180 st. C i piec 40 min.