Pulchne ciasto drożdżowe z mlekiem w proszku - prosty przepis na drożdżowe z kruszonką

2021-03-29
Pulchne iasto drożdżowe z mlekiem w proszku - prosty przepis na drożdżowe z kruszonką
Autor: Shutterstock Puszyste ciasto drożdżowe ma wspaniały maślany smak, dzięki dodatkowi  mleka w proszku
łatwy
45 min
4

Ciasto drożdżowe z mlekiem w proszku jest  łatwe do przygotowania, delikatne, o maślanym smaku. Łatwo je przygotować, doskonale smakuje i  zawsze się udaje!

Buty damskie, męskie, dziecięce w promocyjnych cenach. Sprawdź rabaty na stronie eobuwie.pl promocje.

SKŁADNIKI

  • 4 szklanki mąki pszennej  np. luksusowej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 duży cukier wanilinowy
  • 1 szklanka mleka w proszku
  • 1 całe jajko i 3 żółtka jaj
  • 3/4 kostki masła
  • szklanka ciepłego mleka
  • 2 saszetki suchych drożdży  lub 45 gramów drożdży świeżych
  • szczypta soli
  • garść rodzynek
  •  czubata łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jajka wyjmij wcześniej z lodówki. Mleko lekko podgrzej, a masło rozpuść w rondelku lub w mikrofalówce na małej mocy.
  • Jeśli zamierzasz przygotować ciasto na drożdżach suchych - wsyp je po prostu do mąki lub mleka w proszku. Gdy chcesz przygotować ciasto na drożdżach świeżych, przygotuj zaczyn. Odlej kilka łyżek ciepłego,ale nie gorącego, mleka z odmierzonej szklanki.Dodaj łyżkę cukru oraz dwie łyżki mąki, dobrze wymieszaj. Zaczyn przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut. W tym czasie zaczyn powinien urosnąć i się napowietrzyć.
  • Całe jajko wbij do dużego naczynia, w którym będziesz wyrabiać ciasto. Dodaj żółtka z pozostałych trzech jajek. Białka zachowaj, możesz z nich zrobić domowe bezy.
  • Do miski z jajkami dodaj resztę składników: szklankę ciepłego mleka, szklankę mleka w proszku (pełne, nieodtłuszczone), 3/4 szklanki cukru, cukier wanilinowy, 3/4 kostki rozpuszczonego masła, 4 szklanki mąki pszennej oraz rozczyn i szczyptę soli.
  • Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i zacznij wyrabiać ciasto. Możesz to zrobić ręcznie lub za pomocą miksera z końcówką hakową do wyrabiania ciasta drożdżowego. Wyrabiaj ciasto, aż będzie gładkie i zwarte i zacznie odchodzić od ścianek naczynia. Możesz dodać do ciasta rodzynki i/lub kandyzowaną skórkę pomarańczową, w zależności  od upodobań.
  • Pozostaw ciasto do wyrośnięcia - przykryj je wilgotną ściereczką lub folią i odstaw w ciepłe miejsce. Podczas wyrastania ciasto powinno przynajmniej dwukrotnie zwiększyć objętość. gdy to się stanie, uderz pięścią w ciasto i wyjmij je z miski.
  • Foremkę o wymiarach 20/28 cm wysmaruj masłem.  Ciasto wyłóż do formy i wyrównaj powierzchnię i odstaw na 30 minut do ostatniego wyrośnięcia. Przed samym pieczeniem  posmaruj ciasto rozpuszczonym masłem  lub posyp kruszonką.
  • Piecz ciasto w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni z opcją pieczenia góra/dół, przez około 45 minut. Po 40 minutach pieczenia sprawdź drewnianym patyczkiem czy ciasto już się upiekło. Jeśli wyjęty z ciasta patyczek jest suchy,  wyłącz piekarnik,  uchyl odrobinę jego drzwiczki.  Po 15 minutach otwórz piekarnik i po chwili wyjmij ciasto.