Przekładaniec drożdżowy z owocami i bakaliami

2021-03-29
Przekładaniec drożdżowy z owocami i bakaliami
Autor: Shutterstock Przekładaniec drożdżowy z owocami i bakaliami można przygotować z dowolnymi dodatkami.
średni
90 min
4

Pyszne ciasto drożdżowe z dodatkami, które zazwyczaj są w domu. Dodatki do ciasta można zmieniać, w zależności od zawartości spiżarni, choć w tym zestawieniu smakuje znakomicie.

Przepis opracowały i  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 3 żółtka
  • 30 g drożdży
  • 100 g cukru
  • 100 g margaryny
  • szczypta soli
  •  
  • Masa:
  • 3 łyżki konfitury wiśniowej
  • 3 łyżki konfitury z agrestu
  • 3 gruszki z kompotu
  • 100 g rodzynek
  • 100 g smażonej skórki pomarańczowej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mleko podgrzać i rozpuścić w nim drożdże, dodać tyle mąki, aby rozczyn miał gęstość śmietany. Odstawić do wyrośnięcia.
  • Żółtka ubić z cukrem na parze i wmieszać z wyrośniętym rozczynem, dodać resztę mąki, posolić i dokładnie wyrobić.
  • Pod koniec zagniatania dodać rozpuszczoną margarynę i wyrabiać aż ciasto będzie samo odchodzić od ręki.
  • Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
  • Gdy ciasto podwójnie zwiększy objętość podzielić je na 3 części i każdą rozwałkować na grubość 1 cm.
  • Tortownice wysmarować tłuszczem i ułożyć w niej warstwę ciasta, a na niej rozłożyć połowę konfitur, pokrojonych gruszek i bakalii.
  • Przykryć warstwą ciasta, przełożyć bakaliami i znów przykryć. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
  • Wierzch posmarować rozmąconym jajkiem, piec 40 min w temperaturze 180 st. C.