Szarlotka bez masła. Zamień je na ten składnik, a będzie tak samo pyszna
Jednym z najpopularniejszych ciast w naszym kraju jest szarlotka. Przepisów na ciasto z jabłkami krąży w sieci mnóstwo i ciągle powstają nowe receptury. Ten przepis jest łatwy i szybki, a szarlotka wychodzi znakomita, mimo że nie ma w niej masła. Zobaczcie, jak zrobić obłędną szarlotkę w lekko odchudzonej wersji.
Jak zrobić szarlotkę bez masła?
Tradycyjną szarlotkę piecze się na bazie ciasta kruchego. W tym przepisie przygotowanie ciasta jest o wiele prostsze i szybsze. Najpierw należy ubić jajka z cukrem, mąką pszenną i proszkiem do pieczenia. Na koniec wlewa się olej i miksuje do połączenia składników. To właśnie olej jest doskonałym zamiennikiem masła. Dzięki niemu ciasto smakuje pysznie i ma przyjemny aromat. Do surowego ciasta dodaje się pokrojone w kostkę jabłka, miesza i przelewa do formy. Przyjemnym dodatkiem są płatki migdałowe, które wieńczą ciasto. Szarlotka piecze się w temperaturze 180 stopni C przez 35 minut.
Przepis na szarlotkę bez masła
- Przepis na tę obłędną szarlotkę z olejem jest łatwy. Składa się z kilku kroków, które nie sprawią żadnych przykrych niespodzianek nawet początkującym cukiernikom.
- To szybki przepis na pyszne domowe ciasto z jabłkami. Ciasto przygotowuje się w nie więcej niż dziesięć minut, a pieczenie trwa 35 minut.
- Lista składników jest krótka. Wszystkie produkty są w sklepach przez cały rok i są niedrogie.
- Ciasto wzbogacą korzenne przyprawy.
- Najlepsze jabłka do szarlotki na oleju to szara reneta, antonówki, ligole czy odmiana McIntosh.
- Można zrobić ciasto z jabłkami i kruszonką z masła orzechowego lub po upieczeniu posypać je cukrem pudrem.
SKŁADNIKI
- 1 kg jabłek
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 4 jajka
- 2 łyżki płatków migdałowych
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę.
- Jajka ubić, a następnie stopniowo wsypywać cukier i mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia. Kiedy składniki się połączą, cienkim strumieniem wlać olej, cały czas miksując.
- Do ciasta dodać jabłka i wymieszać. Przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać wierzch i posypać płatkami migdałowymi.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 35 minut.
- Wyjąć, odstawić do ostygnięcia, pokroić na porcje i posypać cukrem pudrem.