Szarlotka bez masła. Zamień je na ten składnik, a będzie tak samo pyszna

szarlotka bez masła
Autor: Shutterstock Ta szarlotka jest pyszna i łatwa. Mimo, że w jej składnie nie ma masła, smakuje obłędnie.
łatwy
45 min
8

Jednym z najpopularniejszych ciast w naszym kraju jest szarlotka. Przepisów na ciasto z jabłkami krąży w sieci mnóstwo i ciągle powstają nowe receptury. Ten przepis jest łatwy i szybki, a szarlotka wychodzi znakomita, mimo że nie ma w niej masła. Zobaczcie, jak zrobić obłędną szarlotkę w lekko odchudzonej wersji.

Jak zrobić szarlotkę bez masła?

Tradycyjną szarlotkę piecze się na bazie ciasta kruchego. W tym przepisie przygotowanie ciasta jest o wiele prostsze i szybsze. Najpierw należy ubić jajka z cukrem, mąką pszenną i proszkiem do pieczenia. Na koniec wlewa się olej i miksuje do połączenia składników. To właśnie olej jest doskonałym zamiennikiem masła. Dzięki niemu ciasto smakuje pysznie i ma przyjemny aromat. Do surowego ciasta dodaje się pokrojone w kostkę jabłka, miesza i przelewa do formy. Przyjemnym dodatkiem są płatki migdałowe, które wieńczą ciasto. Szarlotka piecze się w temperaturze 180 stopni C przez 35 minut.

Przepis na szarlotkę bez masła

  • Przepis na tę obłędną szarlotkę z olejem jest łatwy. Składa się z kilku kroków, które nie sprawią żadnych przykrych niespodzianek nawet początkującym cukiernikom.
  • To szybki przepis na pyszne domowe ciasto z jabłkami. Ciasto przygotowuje się w nie więcej niż dziesięć minut, a pieczenie trwa 35 minut.
  • Lista składników jest krótka. Wszystkie produkty są w sklepach przez cały rok i są niedrogie.
  • Ciasto wzbogacą korzenne przyprawy.
  • Najlepsze jabłka do szarlotki na oleju to szara reneta, antonówki, ligole czy odmiana McIntosh.
  • Można zrobić ciasto z jabłkami i kruszonką z masła orzechowego lub po upieczeniu posypać je cukrem pudrem.

SKŁADNIKI

  • 1 kg jabłek
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 4 jajka
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę.
  • Jajka ubić, a następnie stopniowo wsypywać cukier i mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia. Kiedy składniki się połączą, cienkim strumieniem wlać olej, cały czas miksując.
  • Do ciasta dodać jabłka i wymieszać. Przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać wierzch i posypać płatkami migdałowymi.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 35 minut.
  • Wyjąć, odstawić do ostygnięcia, pokroić na porcje i posypać cukrem pudrem.
Beszamel: Jabłka - Dlaczego są zdrowe, czemu warto jeść jabłka?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej