Spędziłam weekend w Pradze i przywiozłam ten przepis. Czeskie pączki zachwycają wyglądem i smakiem
Dieta wegetariańska
Tłusty czwartek wypada w tym roku 27 lutego. Już teraz można sprawdzić przepisy na domowe pączki. Zamiast tych tradycyjnych warto przygotować je tak, jak robią je Czesi. Vdolky to pyszne i w sam raz słodkie pączki, które podaje się z powidłami lub dżemem, twarogiem i kwaśną śmietaną. Poznajcie prosty przepis na czeskie pączki. Vdolky są łatwe i urzekają smakiem.
Vdolky, czyli czeskie pączki – co to jest?
Czeskie pączki są pyszne i zachwycają oryginalnym wyglądem. Przepis jest zbliżony do naszego, ale sposób podania to zupełnie inna bajka. Vdolky są dość płaskie i nieco mniejsze. Nasi południowi sąsiedzi nie nadziewają pączków konfiturą różaną, dżemem czy powidłami. Słodki dodatek z owoców stanowi dekorację, którą nakłada się na wierzch usmażonych pączków. Dodatkowo Czesi posypują pączki pokruszonym serem twarogowym i dekorują je kwaśną śmietaną.
Z czego zrobić czeskie pączki?
Przepis na vdolky pochodzi z Czech, ale nie trzeba tam jechać, aby przekonać się, jak pysznie smakują. Bez problemu można je zrobić w domu, ponieważ wszystkie niezbędne produkty są do kupienia w naszych sklepach. Lista składników obejmuje łatwo dostępne i popularne artykuły spożywcze, które często wykorzystuje się do przygotowania pączków na tłusty czwartek i innych słodkich przysmaków.
Co jest potrzebne, aby zrobić domowe pączki według czeskiego przepisu? Na liście składników znalazły się takie produkty jak:
- mąka pszenna
- mleko
- świeże drożdże
- cukier i cukier z wanilią
- jajka
- szczypta soli
- dodatki – powidła lub dżem, twaróg, kwaśna śmietana
Jak zrobić czeskie pączki?
Czeski przepis na pączki z powidłami, twarogiem i śmietaną nie jest trudny. Należy jednak pamiętać, że vdolky robi się z ciasta drożdżowego, które ma szczególne wymagania. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, więc te wymagające chłodzenia należy wcześniej wyjąć z lodówki. Mleko trzeba podgrzać, ale nie gotować. Ciasto drożdżowe na pączki czeskie powinno też mieć czas, aby wyrosnąć. Dlatego przygotowanie trzeba zacząć odpowiednio wcześnie.
Jak więc usmażyć pyszne i oryginalne pączki czeskie? Przepis na vdolky nie jest skomplikowany. Trzymając się przepisu i proporcji składników, wyborna słodka przekąska z Czech uda się za pierwszym razem i zachwyci smakiem.
- 1. krok – połączenie składników na ciasto drożdżowe
- 2. krok – wyrobienie ciasta drożdżowego i odstawienie go do wyrośnięcia na 30 minut
- 3. krok – rozwałkowanie ciasta i wycięcie kółek
- 4. krok – usmażenie czeskich pączków na patelni na oleju
- 5. krok – udekorowanie vdolków powidłami lub dżemem, twarogiem i śmietaną
SKŁADNIKI
- 450 g mąki pszennej
- 250 ml ciepłego mleka
- 25 g drożdży
- 2 jajka
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
- szczypta soli
- olej do smażenia
dodatkowo:- powidła lub dżem
- twaróg
- kwaśna śmietana
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pokruszone drożdże przesypać do miski. Wsypać cukier, wymieszać i odstawić na 5 minut.
- Wsypać mąkę, cukier z wanilią i sól. Wbić jajka i wlać mleko. Wymieszać, a następnie wyrobić gładkie i elastyczne ciasto.
- Uformować kulę, przełożyć do miski, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
- Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat posypany mąką i krótko wyrobić. Rozwałkować na placek o grubości około 2 cm. Za pomocą okrągłej foremki lub szklanki wykroić koła. Odłożyć, przykryć ściereczką i odstawić do drugiego wyrośnięcia na 15 minut.
- Na patelni rozgrzać olej i na średnim ogniu smażyć smażyć czeskie pączki z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu przekładać za pomocą łyżki cedzakowej na deskę lub talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
- Na wierzch każdego pączka nałożyć po 1 łyżeczce powideł lub dżemu. Posypać pokruszonym twarogiem i udekorować kleksem ze śmietany.
- Podawać na deser i jako słodką przekąskę w karnawale i na tłusty czwartek.