Spędziłam weekend w Pradze i przywiozłam ten przepis. Czeskie pączki zachwycają wyglądem i smakiem

czeskie pączki
Autor: Shutterstock Zamiast nadziewać pączki, zrób je tak jak Czesi. Z tymi dodatkami prezentują się efektownie i smakują wybornie.
łatwy
45 min
4

Dieta wegetariańska

Tłusty czwartek wypada w tym roku 27 lutego. Już teraz można sprawdzić przepisy na domowe pączki. Zamiast tych tradycyjnych warto przygotować je tak, jak robią je Czesi. Vdolky to pyszne i w sam raz słodkie pączki, które podaje się z powidłami lub dżemem, twarogiem i kwaśną śmietaną. Poznajcie prosty przepis na czeskie pączki. Vdolky są łatwe i urzekają smakiem.

Vdolky, czyli czeskie pączki – co to jest?

Czeskie pączki są pyszne i zachwycają oryginalnym wyglądem. Przepis jest zbliżony do naszego, ale sposób podania to zupełnie inna bajka. Vdolky są dość płaskie i nieco mniejsze. Nasi południowi sąsiedzi nie nadziewają pączków konfiturą różaną, dżemem czy powidłami. Słodki dodatek z owoców stanowi dekorację, którą nakłada się na wierzch usmażonych pączków. Dodatkowo Czesi posypują pączki pokruszonym serem twarogowym i dekorują je kwaśną śmietaną.

Z czego zrobić czeskie pączki?

Przepis na vdolky pochodzi z Czech, ale nie trzeba tam jechać, aby przekonać się, jak pysznie smakują. Bez problemu można je zrobić w domu, ponieważ wszystkie niezbędne produkty są do kupienia w naszych sklepach. Lista składników obejmuje łatwo dostępne i popularne artykuły spożywcze, które często wykorzystuje się do przygotowania pączków na tłusty czwartek i innych słodkich przysmaków.

Co jest potrzebne, aby zrobić domowe pączki według czeskiego przepisu? Na liście składników znalazły się takie produkty jak:

  • mąka pszenna
  • mleko
  • świeże drożdże
  • cukier i cukier z wanilią
  • jajka
  • szczypta soli
  • dodatki – powidła lub dżem, twaróg, kwaśna śmietana

Jak zrobić czeskie pączki?

Czeski przepis na pączki z powidłami, twarogiem i śmietaną nie jest trudny. Należy jednak pamiętać, że vdolky robi się z ciasta drożdżowego, które ma szczególne wymagania. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, więc te wymagające chłodzenia należy wcześniej wyjąć z lodówki. Mleko trzeba podgrzać, ale nie gotować. Ciasto drożdżowe na pączki czeskie powinno też mieć czas, aby wyrosnąć. Dlatego przygotowanie trzeba zacząć odpowiednio wcześnie.

Jak więc usmażyć pyszne i oryginalne pączki czeskie? Przepis na vdolky nie jest skomplikowany. Trzymając się przepisu i proporcji składników, wyborna słodka przekąska z Czech uda się za pierwszym razem i zachwyci smakiem.

  • 1. krok – połączenie składników na ciasto drożdżowe
  • 2. krok – wyrobienie ciasta drożdżowego i odstawienie go do wyrośnięcia na 30 minut
  • 3. krok – rozwałkowanie ciasta i wycięcie kółek
  • 4. krok – usmażenie czeskich pączków na patelni na oleju
  • 5. krok – udekorowanie vdolków powidłami lub dżemem, twarogiem i śmietaną

SKŁADNIKI

  • 450 g mąki pszennej
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 25 g drożdży
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

  • dodatkowo:
  • powidła lub dżem
  • twaróg
  • kwaśna śmietana

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pokruszone drożdże przesypać do miski. Wsypać cukier, wymieszać i odstawić na 5 minut.
  • Wsypać mąkę, cukier z wanilią i sól. Wbić jajka i wlać mleko. Wymieszać, a następnie wyrobić gładkie i elastyczne ciasto.
  • Uformować kulę, przełożyć do miski, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
  • Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat posypany mąką i krótko wyrobić. Rozwałkować na placek o grubości około 2 cm. Za pomocą okrągłej foremki lub szklanki wykroić koła. Odłożyć, przykryć ściereczką i odstawić do drugiego wyrośnięcia na 15 minut.
  • Na patelni rozgrzać olej i na średnim ogniu smażyć smażyć czeskie pączki z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu przekładać za pomocą łyżki cedzakowej na deskę lub talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  • Na wierzch każdego pączka nałożyć po 1 łyżeczce powideł lub dżemu. Posypać pokruszonym twarogiem i udekorować kleksem ze śmietany.
  • Podawać na deser i jako słodką przekąskę w karnawale i na tłusty czwartek.
Jak smażyć pączki? To proste z Beszamel.pl
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej