Sernik dyniowy - przepis na aromatyczny sernik łatwy do przygotowania
2023-09-19
łatwy
25 min
6
Dieta wegetariańska
Sernik dyniowy przygotujesz łatwo ze puree z dyni - świeżego lub ze słoika. Poza sezonem dyniowym można też sięgnąć po dynię mrożoną. Sernik nie jest mdły, bo jego smak urozmaicają aromatyczne przyprawy - cynamon i domowa przyprawa do piernika - które doskonale komponują się z dynią.
SKŁADNIKI
- Spód:
- 25 dag herbatników
- 10 dag masła
- Masa serowa:
- 1 kg twarogu na sernik w wiaderku
- 2 szklanki puree z dyni (ok. 40 dag)
- 1 szklanka cukru
- 2 jajka
- 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki cukru wanilinowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka domowej przyprawy do piernika
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Herbatniki zmiel i wymieszaj z rozpuszczonym masłem. Masę rozłóż na dnie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Dobrze dociśnij - ja robię to dnem szklanki - i wstaw tortownicę do lodówki.
- Twaróg przełóż do miski. Wsyp cukier, mąkę ziemniaczaną, cynamon i przyprawę do piernika. Zmiksuj do połączenia składników.
- Dodaj puree z dyni i miksuj do połączenia składników, następnie dodaj kolejno jajka - po jednym- i miksuj na średnich obrotach, aż powstanie gładka i jednolita masa.
- Masę serową przełóż na herbatnikowy spód. Wyrównaj wierzch szerokim nożem lub silikonową szpatułką. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180ºC i piecz około godzinę. Sernik ostudź w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
Dynia – Peruwianka, która podbiła świat!
Zobacz nasze inne przepisy na dania z dyni