Sernik dyniowy - przepis na aromatyczny sernik łatwy do przygotowania

Sernik dyniowy - przepis na aromatyczny sernik łatwy do przygotowania
Autor: Shutterstock Sernik dyniowy z dodatkiem aromatycznych przypraw ma boski smak i kolor
łatwy
25 min
6

Dieta wegetariańska

Sernik dyniowy przygotujesz  łatwo ze puree z dyni - świeżego lub ze słoika. Poza sezonem dyniowym można też sięgnąć po dynię mrożoną. Sernik nie jest  mdły, bo jego smak urozmaicają aromatyczne przyprawy - cynamon i domowa przyprawa do piernika - które doskonale komponują się z dynią.

SKŁADNIKI

  • Spód:
  • 25 dag herbatników
  • 10 dag masła 
  • Masa serowa:
  • 1 kg twarogu na sernik w wiaderku
  • 2 szklanki puree z dyni (ok. 40 dag)
  • 1 szklanka cukru
  • 2 jajka
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka domowej przyprawy do piernika

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Herbatniki zmiel i wymieszaj z rozpuszczonym masłem. Masę rozłóż na dnie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Dobrze dociśnij  - ja robię to dnem szklanki - i wstaw tortownicę do lodówki.
  • Twaróg przełóż do miski. Wsyp cukier, mąkę ziemniaczaną, cynamon i przyprawę do piernika. Zmiksuj do połączenia składników.
  • Dodaj puree z dyni i miksuj do połączenia składników, następnie dodaj kolejno jajka - po jednym- i miksuj na średnich obrotach, aż powstanie gładka i jednolita masa.
  • Masę serową przełóż na herbatnikowy spód. Wyrównaj wierzch szerokim nożem lub silikonową szpatułką. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180ºC i piecz około godzinę. Sernik ostudź w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
Dynia – Peruwianka, która podbiła świat!

Zobacz nasze inne przepisy na dania z dyni

Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej