Mus z dyni do słoików: przepis na przecier z dyni na zimę
2021-10-13
łatwy
40 min
8
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Mus z dyni do słoików warto przygotować w sezonie na dynię, gdy jest ona tania, łatwo dostępna i bardzo dojrzała. Warto zachować jej smak i wiele wartości odżywczych przygotowując z niej puree na zimę. Ja nie solę go ani nie słodzę - taki neutralny w smaku przecier można wykorzystać potem zarówno do przygotowania potraw słodkich, jak i wytrawnych.
SKŁADNIKI
- 1-2 dynie - im intensywniejszy kolor miąższu, tym dynia zdrowsza
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Dynie przekroić na połówki lub ćwiartki i wydrążyć środek pestkami.
- Oczyszczone dynie podzielić na mniejsze kawałki - mniej więcej równiej wielkości, które ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skórką do dołu.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 45 - 50 minut, aż dynia zmięknie.
- Dynię wystudzić w otwartym piekarniku a następnie miąższ oddzielić od skórki (za pomocą noża lub łyżki).
- Miąższ zmiksować na gładki mus, przełożyć go do wyparzonych słoików.
- Zakręcić i pasteryzować 3 razy po 20 minut.
Dynia – Peruwianka, która podbiła świat!