Mus z dyni do słoików: przepis na przecier z dyni na zimę

łatwy
40 min
8

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Mus z dyni do słoików warto przygotować w sezonie na dynię, gdy jest ona tania, łatwo dostępna i bardzo dojrzała. Warto zachować jej smak i wiele wartości  odżywczych przygotowując z niej puree na zimę. Ja nie solę go ani nie słodzę - taki neutralny w smaku przecier można wykorzystać potem zarówno do przygotowania potraw słodkich, jak i wytrawnych.

SKŁADNIKI

  • 1-2 dynie - im intensywniejszy kolor miąższu, tym dynia zdrowsza

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Dynie przekroić na połówki lub ćwiartki i wydrążyć środek pestkami.
  • Oczyszczone dynie podzielić na mniejsze kawałki - mniej więcej równiej wielkości, które ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skórką do dołu.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 45 - 50 minut, aż dynia zmięknie.
  • Dynię wystudzić w otwartym piekarniku a następnie miąższ oddzielić od skórki (za pomocą noża lub łyżki).
  • Miąższ zmiksować na gładki mus, przełożyć go do wyparzonych słoików.
  • Zakręcić i pasteryzować 3 razy po 20 minut.
Dynia – Peruwianka, która podbiła świat!
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej