Najłatwiejszy przepis na ciasto drożdżowe. Uda się już za pierwszym razem

najłatwiejsze ciasto drożdżowe
Autor: Shutterstock Bez wyrabiania i brudzenia rąk. To najłatwiejszy na świecie przepis na ciasto drożdżowe.
łatwy
15 min
12

Dieta wegetariańska

Ciasto drożdżowe to klasyczny słodki wypiek, który jest pyszny i obłędnie puszysty. Jeżeli jeszcze nigdy nie piekliście domowego ciasta na świeżych drożdżach, czas to zmienić. Z tym przepisem puszyste ciasto uda się już za pierwszym razem i będzie pysznie smakować. Nie wierzycie? Poznajcie najłatwiejszy na świecie przepis na domowe ciasto drożdżowe bez wyrabiania.

Najłatwiejsze ciasto drożdżowe – składniki

Lista składników, które niezbędne są, aby upiec w domu, puszyste ciasto drożdżowe, jest krótka. Wszystkie produkty są łatwo dostępne w prawie każdym sklepie spożywczym, a ich cena nie jest wygórowana. Uzupełnieniem drożdżowego bez wyrabiania są świeże sezonowe owoce oraz chrupiąca kruszonka z trzech składników.

Sekretem udanego ciasta drożdżowego są właśnie składniki. Powinny mieć odpowiednią temperaturę. Jajka i drożdże należy wcześniej wyjąć z lodówki, aby nabrały temperatury otoczenia. Mleko należy podgrzać, a masło roztopić i ostudzić.

Co więc jest niezbędne, aby upiec to pyszne domowe ciasto drożdżowe? Do przygotowania smakowitego ciasta bez wyrabiania niezbędne są takie składniki jak:

Najłatwiejszy przepis na ciasto drożdżowe

Przepis na pyszne domowe ciasto na świeżych drożdżach jest bardzo łatwy. Mogą z niego skorzystać nie tylko początkujący, ale i zaawansowani amatorzy słodkich wypieków. Przygotowanie nie wymaga nadprzyrodzonych umiejętności, ani nawet miksera. Ciasto robi się bez wyrabiania i brudzenia rąk. Przyda się duża miska i drewniana łyżka lub szpatułka do mieszania.

Jak więc robi się najłatwiejsze na świecie ciasto drożdżowe? To uniwersalny przepis na ciasto drożdżowe z kruszonką, do którego można dodawać różne sezonowe owoce. Składa się z paru banalnie prostych kroków.

  • 1. krok – ułożenie w misce warstw z pokruszonych świeżych drożdży, cukru, jajek, masła, mleka i mąki
  • 2. krok – odstawienie ciasta do wyrośnięcia na trzy godziny
  • 3. krok – wymieszanie składników łyżką lub szpatułką
  • 4. krok – przełożenie ciasta drożdżowego do formy, ułożenie owoców i posypanie kruszonką
  • 5. krok – upieczenie najłatwiejszego ciasta drożdżowego w piekarniku

Z jakimi owocami można zrobić ciasto drożdżowe?

W tym sprawdzonym i najłatwiejszym na świecie przepisie pyszne domowe ciasto drożdżowe wzbogacone jest sezonowymi owocami i chrupiącą kruszonką. Najlepiej wybierać świeże owoce, na które właśnie jest sezon. Ciasto bez wyrabiania świetnie smakuje z truskawkami, śliwkami, malinami czy brzoskwiniami. Sprawdzi się też rabarbar, wiśnie i borówki amerykańskie. Najłatwiejsze drożdżowe świetnie smakuje z migdałową kruszonką.

SKŁADNIKI

  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • 130 g roztopionego masła
  • 100 g świeżych drożdży
  • 4 jajka
  • szczypta soli

  • kruszonka:
  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g roztopionego masła
  • 100 g cukru

  • dodatkowo:
  • ulubione owoce sezonowe

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do dużej miski przełożyć pokruszone świeże drożdże. Równomiernie posypać cukrem.
  • Wlać roztrzepane jajka, roztopione masło i mleko. Posypać mąką wymieszaną ze szczyptą soli.
  • Miskę przykryć lnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce bez przeciągów na 3 godziny.
  • Kiedy czas wyrastania minie, składniki dokładnie wymieszać za pomocą łyżki. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne.
  • Przygotować kruszonkę. Mąkę wymieszać z cukrem i roztopionym masłem.
  • Wyrośnięte ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć ulubione owoce i posypać kruszonką.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 45 minut, do suchego patyczka.
  • Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
  • Podawać na deser na różne okazje lub bez okazji.
Sekret idealnego ciasta drożdżowego
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej