Najłatwiejszy przepis na ciasto drożdżowe. Uda się już za pierwszym razem
Dieta wegetariańska
Ciasto drożdżowe to klasyczny słodki wypiek, który jest pyszny i obłędnie puszysty. Jeżeli jeszcze nigdy nie piekliście domowego ciasta na świeżych drożdżach, czas to zmienić. Z tym przepisem puszyste ciasto uda się już za pierwszym razem i będzie pysznie smakować. Nie wierzycie? Poznajcie najłatwiejszy na świecie przepis na domowe ciasto drożdżowe bez wyrabiania.
Najłatwiejsze ciasto drożdżowe – składniki
Lista składników, które niezbędne są, aby upiec w domu, puszyste ciasto drożdżowe, jest krótka. Wszystkie produkty są łatwo dostępne w prawie każdym sklepie spożywczym, a ich cena nie jest wygórowana. Uzupełnieniem drożdżowego bez wyrabiania są świeże sezonowe owoce oraz chrupiąca kruszonka z trzech składników.
Sekretem udanego ciasta drożdżowego są właśnie składniki. Powinny mieć odpowiednią temperaturę. Jajka i drożdże należy wcześniej wyjąć z lodówki, aby nabrały temperatury otoczenia. Mleko należy podgrzać, a masło roztopić i ostudzić.
Co więc jest niezbędne, aby upiec to pyszne domowe ciasto drożdżowe? Do przygotowania smakowitego ciasta bez wyrabiania niezbędne są takie składniki jak:
- mąka pszenna
- świeże drożdże
- cukier
- masło
- mleko
- jajka
- szczypta soli
Najłatwiejszy przepis na ciasto drożdżowe
Przepis na pyszne domowe ciasto na świeżych drożdżach jest bardzo łatwy. Mogą z niego skorzystać nie tylko początkujący, ale i zaawansowani amatorzy słodkich wypieków. Przygotowanie nie wymaga nadprzyrodzonych umiejętności, ani nawet miksera. Ciasto robi się bez wyrabiania i brudzenia rąk. Przyda się duża miska i drewniana łyżka lub szpatułka do mieszania.
Jak więc robi się najłatwiejsze na świecie ciasto drożdżowe? To uniwersalny przepis na ciasto drożdżowe z kruszonką, do którego można dodawać różne sezonowe owoce. Składa się z paru banalnie prostych kroków.
- 1. krok – ułożenie w misce warstw z pokruszonych świeżych drożdży, cukru, jajek, masła, mleka i mąki
- 2. krok – odstawienie ciasta do wyrośnięcia na trzy godziny
- 3. krok – wymieszanie składników łyżką lub szpatułką
- 4. krok – przełożenie ciasta drożdżowego do formy, ułożenie owoców i posypanie kruszonką
- 5. krok – upieczenie najłatwiejszego ciasta drożdżowego w piekarniku
Z jakimi owocami można zrobić ciasto drożdżowe?
W tym sprawdzonym i najłatwiejszym na świecie przepisie pyszne domowe ciasto drożdżowe wzbogacone jest sezonowymi owocami i chrupiącą kruszonką. Najlepiej wybierać świeże owoce, na które właśnie jest sezon. Ciasto bez wyrabiania świetnie smakuje z truskawkami, śliwkami, malinami czy brzoskwiniami. Sprawdzi się też rabarbar, wiśnie i borówki amerykańskie. Najłatwiejsze drożdżowe świetnie smakuje z migdałową kruszonką.
SKŁADNIKI
- 4 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki ciepłego mleka
- 130 g roztopionego masła
- 100 g świeżych drożdży
- 4 jajka
- szczypta soli
kruszonka:- 150 g mąki pszennej
- 100 g roztopionego masła
- 100 g cukru
dodatkowo:- ulubione owoce sezonowe
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do dużej miski przełożyć pokruszone świeże drożdże. Równomiernie posypać cukrem.
- Wlać roztrzepane jajka, roztopione masło i mleko. Posypać mąką wymieszaną ze szczyptą soli.
- Miskę przykryć lnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce bez przeciągów na 3 godziny.
- Kiedy czas wyrastania minie, składniki dokładnie wymieszać za pomocą łyżki. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne.
- Przygotować kruszonkę. Mąkę wymieszać z cukrem i roztopionym masłem.
- Wyrośnięte ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć ulubione owoce i posypać kruszonką.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 45 minut, do suchego patyczka.
- Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
- Podawać na deser na różne okazje lub bez okazji.